A szakét forrón kell inni. A szaké rizsből van és minden japán étteremben lehet kapni. Oké, de mi az a szaké? Mennyit tudunk róla? Valószínűleg - tisztelet a kivételnek -  felületesek lehetnek az ismereteink.
 

A szaké kérdés nem egyszerű, és ha figyelmen kívül hagyunk bizonyos dolgokat, akkor ebből csúnya félreértések születhetnek.

Készítettem egy listát - amolyan alkohol - kultúra/ fejleszd - magad címen - aminek a követésével és elsajátításával fejlődhet a kultúraközi kommunikációd egy közös szakézás alatt.

 1. A szaké alkoholt jelent japánul

  Ebből következik, hogy te beülsz egy japán kocsmába (pardon teaház) és azt mondod “kérek egy szakét”, nem fogsz kapni csak mosolyogni fognak.  A “sake “ egy összefoglaló szó, ami azt jelenti, hogy “alkohol“.

  Miután többször is elmondod a szakét szót, meg fogják kérdezni tőled: esetleg egy sör megfelel? Ilyenkor egy kicsit el fogsz bizonytalanodni és azt gondolod
  “ Miért kéne nekem sör? Süketek ezek?“.  Megpróbálhatod még egyszer és még egyszer. Esetleg jöhet egy kis activity, de nem fogod tudni megértetni, hogy te a “másik” szakét szeretnéd. Ahhoz, hogy ne maradj szomjas és előrekerüljön vágyaid tárgya, egyetlen szót kell ismerned, ez pedig a 日本 酒  vagy is “nihonshu”.  Ha ismered ezt a szót, akkor nem fognak zaklatni sörrel és egyéb italokkal, hanem hozzák a szakédat…. bocsi a nihonshut.
   

 2. A japánok nem isznak sokat

  Rendben, ez nem teljesen igaz, de a sztereotípiák mozgatják a világot. A franciák boroznak, az oroszok vodkáznak, a németek söröznek és mi magyarok még pálinkázunk is. Ez alapján azt a konzekvemciát lehetne levonni, hogy a japánok rengeteg nihonshut isznak. Hát nem! A németekhez hasonlóan inkább söröznek és a lakosság csak 7% fogyaszt rendszeresen rövidet. Jó ha ezt is tudjuk, hogy nem sok japán szereti a hihonshut, ha esetleg olyan környezetbe kerülnénk.
   

 3. A shochu nem nihonshu

  A shochu egy másik japán alkoholos ital, amit szinte mindenki összekever - aki nem japán - a nihonshuval.  Mivel látható különbség nincsen a 2 ital fajta között, csak az íze után fogsz rájönni, hogy ez bizony nem rizsből van  Teljesen más ízvilággal rendelkezik, mert édesburgonyából, árpából és barna cukorból
  készítik el. Az íze egyértelműen eltér minden rizsből főzött rövid italtól.

 4. Japán Sör Nagyhatalom

  A sör az, ami leginkább kedvenc szaké Japánban.
  Egy igazi sör-ínyenc a Paradicsomban érezheti magát a Felkelő Nap országában, olyan sok fajta sör közül lehet választani. Létezik világos, sötét, vörös, barna, búza, árpa, komlós
  és rizses sör is.  
  Az ízük is sokféle, mint az alapanyaguk és a színük. Főznek gyümölcsöset, édeset, keserűt és a szezonnak megfelelő nedűt is.


  Így találkozhatunk direkt a szakurára (cseresznyevirágos) vagy momijira (juharleveles vagy szirupos) készített serrel.

 5. Nihonshu koktélok

  Nem gyakoriak - körülbelül ez olyan, mintha mi a pálinkából csinálnánk koktélt - és maximum csak a turisták szokták kérni. Pár japán mixer megalkotta az “atsukan” nevezetű koktélt.
  Ami a következőkből áll:
  - nihonshu
  - száraz pezsgő
  - valamilyen citrus ( lehet narancs, citrom, stb)
  - gyömbér vagy tej (!) ízlés szerint

  Az atsukan forró nyári napokat jelent és azért is az a neve, mert a gyömbér (meleg) vagy a tej (hideg) választásával más hőérzeted lesz, miután megittad a koktélod.

Ha érdekel, hogy készíts el egy jó kis szaké -koktélt és egyben mersz új dolgokat kipróbálni, akkor itt egy kis videó, amit követve finom italt alkothatsz. Nem kell hozzá más, mint 2 uncia (oz) szaké, fél unica zöld tea szirup, 2 csepp keserű szilva (vagy bármilyen gyomorkeserű likőr) , citrom és jég.  Összekevered a jeget és az italt. Végül citrommal ízesíted és díszíted a szaké koktélodat