A bakeneko ( " alakváltó szellem macska" ) legendái több száz éves múltra tekintenek vissza a Japán kultúrában és mondavilágban.
 

A macska szellem két módon kapcsolódik be az emberek világába :
vagy árt ( őket nekomata-nak nevezzük,  amely akár a lelkedet is felfalhatja) vagy támogató jelleggel, amolyan bölcs tanácsadóként vagy szerencsét hozó szellemként társul az emberekhez macska és ember alakban is. 

A japánok úgy gondolták és gondolják ma is, persze modern igényeket számításba véve, hogy a macskákfüggetlensége és titokzatossága különleges erővel bír, azon kívül nagyon 
hasznosak, mert elkapják a rizsföldeken grasszáló egereket és patkányokat, de még is 
megőrzik függetlenségüket az embertől. A misztikus háttér abban keresendő, hogy a régi Japánban a macskát a zárkózott viselkedése, a vágott szeme, a hangtalan járása és a sötétben való tökéletes látása miatt úgy hitték, hogy képes a túlvilág és az emberek világa között mozogni. Még ma is az idős japán emberek mindent megtesznek, hogy az ártó macska szellemeket megtévesszék. 
 

Évszázadokon keresztül alakultak ki a macska szellemeket éltető szertartások és ehhez kapcsolódó események. Az egyik ilyen típusú fesztivál a Bakeneko Fesztivál is, amelyet Tokió egyik elővárosában Kagurazakában rendeznek meg. Igazi macska bolondokkal lehet itt találkozni, akik beöltöznek az általuk elképzelt Bakanekonak.

  

                                                

Az ünnepség célja, hogy régi népmeséket és legendákat elevenítsenek fel szabadjára engedve a misztikus szellem világot. Az olyan meséket amelyekben egy egy magas rangú gésa macskája, mentette meg úrnője életét, olyan módon, hogy megölte a nőre leselkedő kígyót.
Az a történet is nagyon népszerű,amelyben egy  nincstelen asszony álmában megjelent elhunyt macskája, és azt mondta gazdájának, hogy kezdjen el kerámiamacskákat gyártani és árulni. Az asszony jó módú lett, de sohasem felejtett el macska szellemet és vigyázott a beteg állatokra.

Emellett léteznek olyan legendák is macska szellemekről , mint a róka szellemekről , 
amikben felvették egy nő, vagy lány alakját. Hozzámentek egy emberhez, 
odaadó feleségévé válva annak és segítették, hogy megvívja csatáit.
 


De olyan történetek is mesélnek, ahol egy macska, kislány formájában jelent meg egy
gyermektelen családnál, hogy boldoggá tegye az életüket.
 


Alapvetően nincsen előírva, hogy kell egy szellem macskának kinézni. Bármilyen korú, nemű és nemzetiségű ember belebújhat a bakaneko bőrébe. A mai napon különféle szellem cicussal lehetet találkozni Tokió utcáin, ahol ez a színes és bajszos szellem macskák megidéztek az ősi világot.