A paleo diéta elmélete arra épül, hogy az emberi genom több mint 2,5 millió éve nem sokat változott. Lefordítva: a vadászó- halászó és gyűjtögető életmódra vagyunk beprogramozva. A mai táplálkozás problémái a földművelésre való áttérésben keresendők, ami 10-15 ezer évvel ezelőtt kezdődött.

A földművelés során olyan tápanyagok jutottak a szervezetünkbe, amelyekhez még most sem tudtunk alkalmazkodni és - a paleo diéta követelői szerint - ez az oka a különböző degeneratív betegségek kialakulásának. Az elmélet szerint a nyugati világ, azaz a mai civilizáció számos olyan betegségben szenved, amelyek ismeretlenek a ma is élő természeti népek körében. A paleo étrend előnyben   részesíti a húsok és zöldségek fogyasztását. Nem ajánlja a gabonaféléket, tejtermékeket, készételeket és a hozzáadott cukrot.
 

Leegyszerűsítve: az kéne ennünk, mint az ősembereknek, hogy egészségesebbek és hosszú életűek legyünk. Igaz, őseink hamar haltak, hála a mamut vadászatoknak, a kardfogú tigriseknek vagy egy másik törzsnek. Akik lehet kannibálok voltak, na azaz igazi paleo diéta!


Tehát, ha halászó- vadászó őseinket követjük, ezért fontos néhány dolgot tudni, hogyan is zajlott az akkori táplálékszerzés.

A korai  előemberek a húsokat a nagy ragadozóktól csenték el, mert még nem rendelkeztek  hatékony eszközökkel, amikkel elejthették volna a vadat saját maguk számára. Később, ahogy a kőfegyverek egyre jobbak lettek - 700 ezer évvel ezelőtt-, rendezhettek saját vadászatot és így jutottak hozzá a húshoz. Később az  i.e 9000- től már használtak íjat és nyilat. Az egyik fő táplálékforrás a mamut volt, aminek a levadászása - vermekbe vagy mocsárba hajtották őket- óriási szervezést igényelt, mert a vadászat sikere döntött tulajdonképpen a törzs megmaradásáról. Az ősemberek nemcsak mamutot ettek, hanem más állatok húsát is előszeretettel megkóstolták. Az ember mindenevő, tehát megeszünk szinte mindent ami elénk kerül, legyen az növényi eredetű vagy állati. A legtöbb esetben ez bizonyos fajok kihalásához vezetett, mint a floridai óriás teknősé, az óriás lajháré ( a gyorskaja végül is árt az egészségnek) és a dodó madáré.

Nem minden állat végezte az étlapon. A kutyákat nagyon tisztelték, hiszen segítettek a vadászatban, őrizték a barlangot és melegítették a gazdáikat. Svédországban találtak olyan különálló temetőket, ahol csak a kutyák vannak eltemetve. Őseink melléjük temették más állatok csontjait is. Végül is ha halálukban ennyire tisztelték őket, reménykedhetünk abban, hogy az életükben is jól bántak velük és nem lettek valakinek a vacsorája.  

Őseink táplálkozása ténylegesen egészségesebb volt, mint a miénk, mert nem fogyasztottak előre elkészített ételeket. A ma élő törzsi közösségek megfigyelése során a régészek és antropológusok arra következtetésre jutottak, hogy ezeknek a törzseknek az életmódja nem sokban különbözik az ősemberek  mindennapi életétől. A táplálkozásuk szempontjából pedig a vizsgálatok kimutatták, hogy a ma is létező törzsi közösségek ugyanúgy táplálkoznak, mint őseink. Hogy hogyan?

Íme egy igazi paleo vacsora a családnak:
 

  • vadássz le valami állatot ( ha nincs más,  jó lesz a hegyi oroszlánok maradéka is)

  • lehet tollas, emlős, hüllő

  • gyújtsd meg a tüzet ( ha végeztetek a vacsival érdemes lesz megőrizni, mert nem könnyű művelet újra gyújtani )

  • Vesd az elejtett állat tetemét a tűzre

  • süsd addig, amíg le nem sül róla a toll vagy a szőr

  • húzd ki és vágd föl

  • az epét a beleket dobd ki

  • szakíts le belőle egy adagot majd add tovább

  • jó étvágyat!

A késő kőkori embereknek más és több eszközük volt az ennivaló megszerzéséhez és elfogyasztásához. Használtak már cserépedényeket és szaruból készült kupákat. Már nem csak sütni tudtak, hanem főzni is. Méghozzá azzal, amijük volt.
 

Tehát van egy éhes késő kőkori családod és a következő eszközeid: szalma, szalmából font kötél, fa, kövek , kőedény, kovakő és egy báránycomb.
Hogyan fogod elkészíteni?


Nem is annyira nehéz egyébként, de a szalmán én is meglepődtem. Azt hinné az ember, hogy a tűz begyújtásához kell. Pedig nem! Elmondom, hogy történik a fejedelmi paleo lakoma elkészítése, amit akár ki is próbálhatsz.

  • gyújtsd meg a tüzet

  • a vízzel teli kőedényt tedd a tűz mellé

  • tedd a tűzbe a köveket

  • tekerd be húst szalmával és kösd be a csomag két végét

  • ezzel megelőzöd, hogy korom íze legyen az ételnek

  • a vörösen izzó köveket szedd ki( persze ne puszta kézzel)

  • dobd bele a köveket a vízbe

  • várd amíg felforr a víz

  • a kötelet fogva ereszd bele a szalmába tekert húst a vízbe

  • tegyél bele újabb izzó köveket

  • 3 óra múlva vedd ki a húst

  • csomagold ki és friss vízzel fogyaszd!

Tiszta és egészséges étel. Egyszerűen kihagyhatatlan eleme a reform - autentikus  konyhának, ami persze nem csak ebből áll.

A kőkori embereknek minden falatért meg kellett küzdeniük. Sok szervezést, időt és energiát igényelt tőlük, így a levadászott állat szinte minden részét hasznosították. Nem foglalkoztak  olyanokkal, hogy sok a  porcogó vagy a hártyás a hús. Mindent megettek. Olyanokat is , amit tényleg csak akkor érthetünk meg, ha éhezünk. Őseinknek étlapján finom falatként szerepelt a tehéntőgy, a vér ( nem is olyan régen még szüleink is ettek sült vért … állítólag hagymával az igazi ), az állat egész lába, agy, tüdő és a nyelv. Találtak olyan leleteket a régészek, hogy az állatok nyers (!) gyomrát is megették. Pacal paleo az igazi.

A barlangokban és sírokban talált leletek alapján azt is meg lehet állapítani, hogy elődeink étrendje nem csak a bogyókból, gyümölcsökből, vörös húsokból állt. Főleg tavak, folyók és tengerek közelében élő törzsek rendszeresen fogyasztottak, halat, rákokat és kagylókat. Viszont ami igazán érdekes, hogy a régészek találtak olyan bizonyítékokat, hogy még a letelepedett földművelő életmód előtt is ettek és később főztek gabonából. Tehát ettek gabonát és később tejet is. Mézzel édesítettek a harapnivalót, ami  tény is való egészségesebb, mint a finomított cukor.
Próbáld meg elkészíteni ezt nagyon finom kőkori fogást, aminek a neve: búzakása. Kíváncsi régészek megvizsgálták egy vaskori ember maradványait és így rekonstruálták ezt az édességet.

Finom lesz, hidd el.

  • gyűjtsd be egy marék búzát

  • tedd egy kőedénybe

  • adj hozzá  2 deci tejet

  • forrald föl

  • majd keverd meg  

  • hagyd kihűlni majd takard le

  • álljon 2-3 órát (igazából 12 óra van írva, de elképzelhető, hogy a vadbúza másként reagál. Ha szeretnéd lehet 12 óra is)

  • a magvaknak meg kell dagadniuk és repedniük

  • szedd ki és mézzel szolgáld fel.

Lehet ízleni fog, lehet nem. Végül is bátornak kell lenni, és ahogy agy angol mondás tartja: a puding próbája az evés. Itt szó szerint. Megállapíthatjuk, ahhoz hogy főző tudományunk és étkezési szokásaink  ilyen fejlettek legyenek, őseinknek rengeteg áldozatot kellett hozniuk.

Itt van a gomba-kérdés: ahhoz, hogy gombás pizzát vagy gomba paprikást ehessünk, rengeteg kőkori felmenőnknek kellett kockáztatni az életét, például amiatt a nagyon gyilkos galóca miatt. Évezredek folyamán biztos rengeteg szörnyű dolgot ettek, mielőtt felfedezték volna, mi ehető és mi nem. Ebben talán az is benne volt, hogy nem követtek trendeket, mert nem volt fölöslegük  kajából. Azt mondom, ha egészségesen akarunk élni, mindenből megfelelő mennyiséget fogyasszunk.

Nézzünk utána a különböző diétáknak, hogy melyiknek milyen hatása van és mennyire tudjuk beilleszteni a napi rutinba. A paleo étrend egyébként kifejezetten jó, aki életmódot akar váltani, akár az autentikus változatát is alkalmazhatja. Végül is azért vagyunk itt, mert őseinknek nem sok választásuk volt, ha életben akartak maradni.