Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ofisz-sztorik

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek

Hasznos tippek önjelölt bóklászóknak 

Mindenkinek meg kell másznia a Fudzsit egyszer életében, de csak a bolond mássza meg kétszer.


Amikor Japánnal kapcsolatos témákat keresel, szinte minden könyvben, weboldalon találkozni fogsz a Fujijamaval. A Fuji hegy egy igazi tökéletes modell, akár a hófedte hegycsúcsára van helyezve a hangsúly, akár a cseresznyefa virágzás vagy a momiji levelek időszakában “mutatkozik”.  Ugyanakkor nem csak távolról lehet csodálni.

A Fuji meghódítása nemcsak gyakorlott hegymászók leghőbb vágya. Mindenki szeretne feljutni a csúcson lévő Torii kapuhoz, hiszen igazi mennyei  élményben lehet része annak, aki kitartó. A hegy nagyon szeszélyes, ezért fontos, hogy bizonyos alapvető kérdésekkel és tényekkel tisztában legyünk, ha úgy érezzük, képesek vagyunk feljutni a Fuji csúcsára.

Hivatalosan a hegymászási szezon június 1-től egészen szeptember végig tarthat, ez az időjárástól függ. Ha a szeptember szépnek ígérkezik, akkor egészen a hónap végig meg lehet próbálni megmászni a szent hegyet. Összesen a következő négy különböző útvonalon lehet megközelíteni a hegycsúcsot:  

- Yoshida (piros)

- Subashiri (kék)

- Gotemba (zöld)

- Fujinomiya (sárga)

Az útvonalak 10 szakaszra oszlanak. A legtöbb hegymászó az ösvény ötödik állomásától indul. A Yoshida túra útvonal az egyik legkedveltebb, főleg azért, mert ahhoz képest, hogy a természet és hegy birodalmában túrázunk, kifejezetten “jól felszerelt” erdei út. Tehát nem kell vadkempigezned, ha elfáradnál, mert nagyon kényelmes kunyhókban, amolyan erdész házikókban tudsz megpihenni. A Yoshida útvonalnak van egy másik előnye is, nem kell túlélőst játszanod és bogyókat vagy gyíkokat enned míg felérsz, hanem nagyon is jókat ehetsz az eléd kerülő büfékben és falatozókban.Ezért is tökéletes választás a random hegymászóknak, akik egy könnyű kirándulásban gondolkodnak. Természetesen, ha össze szeretnéd mérni a fizikai és lelki erődet a Fujival, választhatsz másik útvonalat. 

Azok bizony megadják azt a kihívást, amire vágytál.

A Subashiri nyomvonal változatosabb kilátásokkal rendelkezik, és csatlakozik a nyolcadik állomáson található Yoshida úthoz, tehát ez egy kezdő útvonal tulajdonképpen extra kilátással. A kezdőknek általában ezt a két utat szokták ajánlani. A tapasztaltabb túrázóknak  érdemes kipróbálni a leghosszabb és a legkevésbé zsúfolt Gotemba  gyalogutat vagy a meredek és sziklás Fujinomiya útvonalat.

Sokan, mint megtudtam,  azért szeretnek több útvonalat is kipróbálni, hogy megismerjenek idegen embereket, akik szintén a csúcs felé tartanak. Kicserélhetik a tapasztalatokat és közben vidám társaságok jönnek össze, és így állítólag könnyebb az utolsó 2 útvonal típus megtétele. Ha barátkozósak vagyunk, járhatunk ezen az ösvényen, de ha inkább egyedül szeretnénk lenni a gondolatainkkal, akkor tartsuk magunkat 1 dologhoz: menjünk hétköznap.

Goraikou

A szó jelentése “napfelkelte”, mert nem csak a Fuji meghódítása a cél ebben az eseteben, hanem hogy a hegy a tetejéről csodálhassuk meg a felkelő Napot. Ahhoz, hogy megtapasztaljuk ezt a természeti csodát, az útvonalak kiválasztása mellett az időre is figyelni kell. Ha meg szeretnéd nézni a goraikou-t,  akkor a következőt 2 lehetőséget ajánlom neked:

  • kora délután kezdd meg a túrádat, és mire beesteledik,el kell érned a hetedik vagy a nyolcadik pihenő állomást. Az állomás  olyan jó 3 -4 óra intenzív gyaloglásra van a kezdő ponttól. Itt aludd vagy pihend ki magad egy kicsit az egyik kényelmes kunyhóban. Éjfél előtt indulj neki újra, és hamarosan meg fogod látni a csúcsot.
     

  • a másik lehetőség az egy kicsit meredekebb és nehezebb. Ebben a verzióban nincsen pihenés. Éjjel 11 óra a kezdési időpont, mikor el kell indulnod lentről és folyamatosan haladva felfelé, megállás nélkül (jó, azért lehet pihenni, de érdemesebb fent a hegy tetején, mert így biztos hogy nem késed le a Napot)

Tisztában kell lenned azzal, hogy mit bírsz. Ha nem szoktál hegyet mászni, akkor sokkal jobban jársz, ha az első verziót választod. Jobb megfelezni a dolgokat, mint nekifutni a hegynek és utána rossz emlékekkel vagy egy meghiúsult tervvel távozni. Így is fájni fog mindened, ez igaz, de a második szakaszt pihentebben fogod tudni kezdeni.

Foglalj le egy kunyhót!

A Fujin lévő turistaházakba telefonon tudsz helyet foglalni, mert ez bizony szükséges. A Fujin nagy a forgalom, ezért jobb előre lefoglalni az adott házacskát.
A foglalást telefonon tudod megtenni szigorúan japánul, igaz most már létezik annyi könnyebbség, hogy online is lehet foglalni. Itt már nem csak japánul találsz információt, hanem angolul is. Akárhogy nézzük, azért így sokkal könnyebb.
A Yoshida ösvényen összesen 5 házikó közül lehet választani (Kamaiwakan, Fujiichikan, Toyokan, Gansomuro és Goraikokan), amiknek az ára  a kért szolgáltatás függvényében, 6500 ¥ és 11 000 ¥ között mozog.

Az árat befolyásolja az, hogy félig külön szobád van 1 hálózsákkal vagy közös helyiségben alszol a többi vándorral. Kérhetsz itt meleg ennivalót is, bár nem nagy
a választék.

Általában forró curry levest vagy tésztát szolgálnak fel valamilyen feltéttel, és - valljuk be - egy hosszú menetelés után, mikor a lelkünket is kifújta a szél (igen a Fujin nagyon fúj a szél) bármilyen meleg folyadék jól esik. Tehát nem válogatunk. 

Néhány házban, köztük a Toyokanban és a Taishikanban  kérhetünk vegetáriánus menüt is. A vacsorát általában 17:00 körül szolgálják fel, a lámpaoltás pedig pedig 21:00-kor van.

A legtöbb kunyhóban  éjjel 1: 30-kor ébresztik a kedves vendégekek, hogy azok folytathassák az útjukat felfelé. A menedékházak rendelkeznek boltokkal, ahol mielőtt végleg elhagynánk ezt a pihentető helyet, mindenféle hasznos dolgot be lehet szerezni. Vásárolhatunk élelmiszert, vizet, oxigénpalackot meglehetősen borsos árakon, de aki a hegyre megy, annak fel kell készülnie ezekre a dolgokra is. Amit tudni kell még, ha úgy határozol,hogy egyben teszed meg ezt a hosszú utat és már fáradt vagy, fázol, minden bajod van, akkor ezekben a boltokban óránként ¥ 1000-ért  bent ücsöröghetsz. Jobb, mint a semmi. Főleg, hogy rendelkeznek mellékhelyiséggel is, ¥ 200-ért használhatod is.

A hegyi kunyhók másik előnye: az akklimatizáció.
 

Fudzsiszan  3 776 méteren magasodik és jóval a tengerszint felett van. A hegyi kunyhóban való pihenés nem csak a konkrét pihenést jelenti, hanem a felkészülést
is a következő szakaszra, ahol már jóval ritkább a levegő. Ha túl gyorsan szeretnél a végére érni, magassági betegséget kaphatsz.

A tünetek az ujjak bizsergésétől a légszomjig, a fejfájásig és a hányingerig terjednek, ezek mindegyike megakadályozhatja azt hogy meghódítsd a csúcsot, mert helyette valamilyen egészségügyi intézményben fogod az idődet tölteni. A legfontosabb az, hogy szánj időt arra, hogy a tested megismerkedjen a hegy atmoszférájával. Amikor felérsz például az ötödik állomáshoz, tarts 1 órás szünetet és utána tovább indulhatsz. Arra az egy órára szükséged van.


A felszerelés 

A jól felszerelés az alapja minden hegymászásnak, mert ha nem az, akkor kifejezetten nyomorúságos állapotban fogsz beesni a célba. A Fujin az időjárás kiszámíthatatlan. Végül is egy istennőt személyesít meg, annak minden szeszélyével. A nevét a tűzistennőről kapta, aki a japánok számára évezredek óta a tökéletes szépséget testesíti meg, amely egyben kiszámíthatatlan is.

Tehát nagyon fontos, hogy legyen nálad meleg  és vízhatlan ruha, ami nem ázik át, mert ezen a hegyen még ha egy darab felhő sincs az égen, 3 másodperc alatt beborul és szakadni kezd az eső. Ilyenkor a hőmérséklet rohamosan csökken, ezért kellenek a meleg ruhák.  A lényeg: rétegesen öltözz, mert ha mászni kezdesz, lesz olyan szakasz, amikor megsülsz, és ha elered az eső vagy leszáll a köd, akkor megfagysz. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy hajnalban a Fuji csúcsán - körülbelül 04:30- a hőmérséklet 0 fok.  A felszerelés elengedhetetlen része a bakancs. Egy kényelmes és jó minőségű túrabakancs, mert a lábfejed a megerőltetéstől megdagadhat. Ezért nem szabad a lábbelivel spórolni, mint ahogy az elemekkel sem.

Legyen nálad elemlámpa és plusz elemek is. Az éjszakai és hajnali mászás miatt, hogy láss mindent a sziklás ösvényeken haladva. Ezeket (és más eszközöket) megvásárolhatod a Yamarent és a Sora no Shita üzletekben.  Azért is ajánlom ezeket a boltokat, mert nem drágák és nem a profi hegymászók a célközönségük. Barátságos árakon tudsz hozzájutni mindenhez, ami a Fuji túrához kell. Ezen üzletek közül sok lehetővé teszi a felszerelés online foglalását (japán és angol nyelven), és akár házhoz vagy a szállásodra is kiszállítják neked. Van még egy opció is az online foglalás esetében: ha előre fizetsz és adsz egy napot , hogy mikor vennéd át, akkor azon a napon a számlával a kezedben egyszerűen összegyűjtheted a dolgokat. Úgy kell elképzelni, mint egy önkiszolgáló boltot.

A felszerelésekre visszatérve : vásárolj ételt és vizet! Nehogy azt hidd, hogy 1-2 csoki elég lesz! Átlagosan egy felnőtt szervezet számára, túra közben két-három óránként szükség van 6-800 kalória bevitelére – amihez bátran számolj extra kalóriákat, ha a terep nehezebb, vagy hidegebb van. Egy hegyi túra során egy felnőtt ember óránként legalább fél liter folyadékot megiszik, ami hőmérséklettől és terepviszonyoktól függően változhat. Mindig legyen nálad tartalék, ami a váratlan helyzeteket mentheti meg, ezért úgy 4 liter szükséges alsó hangon. 

Ha mindezek megvannak, akkor csak egy dolgot kell megtenned: mászni

Az előbb leírtam, hogy milyen útvonalak közül lehet választani, de van egy jolly joker lehetőség is. Még pedig a helyi buszjárat, ami felvisz egészen az ötödik pontig. Innen már gyalogolhatsz. Ha a kényelmet szereted, akkor válaszd ezt. Senki nem fog összesúgni a hátad mögött.  

Végül mikor felérsz és megcsodálod a napfelkeltét, teljesen mindegy lesz, hogy jutottál oda. Szerintem mindenki tudja magáról, hogy képes-e erre avagy sem.
Azért akad itt még egy dolog, amit nem szabad elfelejteni. Ez pedig a leereszkedés.

Csúcsra törtél? Kiváló!

Viszont le is kell jönnöd, senki nem megy érted. Ezért kell ügyelni a megfelelő mennyiségű víz-és élelem tartalékra, mert a leereszkedés körülbelül 3-4 óra

Fontos, hogy ne rohanj, mert a hegyi ösvény, amin haladni fogsz meredek, csúszós és tele van törmelékkel. Ehhez hozzájárul egy jó nagy adag fáradtság és dekoncentráció is. A balesetek nagy része lefelé haladva történik, ezért ragaszkodjunk a lassú tempóhoz. Most már fent voltunk, láttunk mindent. Nem kell sietni.

A Fujiszan csúcsán állva átélheted a goraikout. Ez az élmény összehasonlíthatatlan lesz és örökre veled marad. Végül is meglátod egy új nap eljövetelét. 

Tovább

Csak tökösen

október 31 Halloween nem Halloween Mindenszentek ősi szokások tökfaragás hagyományok rendszer gyertya történelem hogy is  van ez?Sok cég próbálta a "Boldog Haloweent" - váá! - a " Hello Haloween " - na persze - meg a " Szellem Partit" elhinteni a nagyérdeműnek. Biztos valakinél célba talált, nálam nem. Engem idegesít ez a valami, mert ünnepnek nem nevezném(nálunk), mert konkrétan egy  marketing fogás, úgy mint a Valentin-nap. Hozzátenném, hogy nálunk is létezik a tökfaragás és nem értem miért kéne a Haloween-nel összemosni. Oké gyerekeknek biztos nagy buli, de nem jó irány, ha összezavarjuk őket. Itt nem az a probléma, hogy valaki bulizik és hülyéskedik egy jót, hanem nálunk : ünnepként adják el. Magyarországon nem tartjuk a Halloweent, de csak az ebből - jelmezek, szórakozó helyi akciók, smink, és egyéb csecsebecsék -  befolyt pénzt nézzük már biztosan maradni fog és - akár csak Valentin-nap- ez benne a veszélyes. Szerintem fontosak a hagyományok - igen rengeteg hatás érte a hagyományainkat , mint minden más nemzetét is - de én azt látom, hogy míg a divat a szórakozás előrébb való és ami a  "juj de izgi" kategóriába tartozik az maradhat és csináljuk. Viszont, ami a mienk lenne - lehet tudatlanság, feledékenység- az ciki és ideje múlt. Ide tartozik még, hogy a többiek is csinálják , akkor egy idő után elfogadott lesz. Hát hogyne ...

Kérdem: miért nem nézünk utána, bizonyos hagyományoknak?

október 31 Halloween nem Halloween Mindenszentek ősi szokások tökfaragás hagyományok rendszer gyertya történelem hogy is  van ez?

Itt a van tökfaragás. Vajon ismerjük, hogy honnan ered? És miért nem csinálunk inkább "tökjó" bulikat, sok - sok töklámpással, amit magunk csináltunk? Minek kell ehhez egy szakrális jellegét elvesztő, jó üzleti fogást bevezetni?

Most eszembe jutott a Mikulás és a Jézuska kérdés is. Az is kezd elég zavaros lenni. Szegény gyerekeket megértem, mert mit látnak  :   Miki jön Miklós napján és Karácsonykor is.  És ki az a Jézuska?
Itt gond. Szerintem hasonló történik Mindenszentekkel és a Halottak napjával is.

Akkor most, miután sokat beszéltem a tökfaragásról ,nézzük meg a "tökös hagyományokat":
 

A tökfaragás Magyarországon  egészen az  Árpád- házi királyokig vezethető vissza.

október 31 Halloween nem Halloween Mindenszentek ősi szokások tökfaragás hagyományok rendszer gyertya történelem hogy is  van ez?

A régi hagyomány története visszakalauzol , Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserébe az megkímélték életét és László udvartartást is rendelt mellé.  Salamont azonban nem hagyta nyugodni hatalmának elvesztése, ezért továbbra is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Folyamatosan igyekezett meggyőzni a magyar főurakat, hogy álljanak mellé.

október 31 Halloween nem Halloween Mindenszentek ősi szokások tökfaragás hagyományok rendszer gyertya történelem hogy is  van ez?

A cselszövés híre, hamar a király tudomására jutott,  a tervnek szinte megszületni sem volt ideje. László király biztonsági okokból a Visegrádi vár tornyába záratta Salamont. A torony összes ajtaját befalazták, az ablakokat ökörhólyaggal takarták. Az őrök feladata volt, hogy sötétedés után minden ablakba tegyenek egy-egy töklámpást, hogy éjszaka is lássák a rabot.

október 31 Halloween nem Halloween Mindenszentek ősi szokások tökfaragás hagyományok rendszer gyertya történelem hogy is  van ez?

Innen ered a mondás : "fénylik mint Salamon töke"

A különleges „világító arccal rendelkező tökök”  azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is tájékozódási pontként szolgáltak. Későbbiekben a töklámpások hozták vissza a  fényt - és mivel szezonja volt-  a ködös őszi hónapokban. Így minden tökből készítettek faragott lámpásokat - lopótökből is - amiket virág, növény mintákkal, Holdal, Nappal és a csillagokkal díszitettek.   
 

október 31 Halloween nem Halloween Mindenszentek ősi szokások tökfaragás hagyományok rendszer gyertya történelem hogy is  van ez?

Érdemes az ilyen dolgokat feleleveníteni és az én meglátásom szerint így Halottak napja közeledtével a töklámpások egy  finomabb megközelítése az ünnepnek. Nem harsány és ez által tiszteletben tarthatjuk a gyászolók fájdalmát, függetlenül attól , hogy ki hogy viszonyúl az elmúláshoz. 

Tovább

Matcha- DIY

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

"A tea a legcsodásabb orvosság egészségünk ápolására; ez a hosszú élet elixírje. Most is, mint akkor, ritka jó tulajdonságokkal bír, bízvást terjeszthetjük hát élvezetét.”

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Ezeket a szavakat a 12. században élt híres zen szerzetes Eisai vetette papírra az egyik röpiratában, amelyben a matcha tea pozitív hatásait hirdette és szorgalmazta terjesztését, alkalmazását a gyógyításban.

A matcha -  ahogy az előző bejegyzésemben is írtam - különleges tea a teafajták között. A zen iskolák több száz éve használják a teaszertartásokhoz, és csak a legtökéletesebb tealevelet használják fel a matcha elkészítéséhez. Zöld porrá őrölik miután kiszárították és később ebből készítik az intenzív zöldben játszó különleges forró italt. A matcha több, mint egyszerű tea. Az egészség megőrző funkciója hatékonyabban működik, mint a sima zöld tea esetében. Egy csésze matcha tea - ne ijedj meg fura színétől, mert egyébként nagyon finom - felér 10 csésze zöld tea megivásával. Rengeteg pozitív tulajdonsága van, ami segít testünknek és lelkünknek egyaránt.

A matcha a japán szupertea, amiben magas mennyiségben találhatóak antioxidánsok, L- theanin és klorofill.
 

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zenAz antioxidánsok  kulcsszerepet játszanak a öregedés  ellen,  ugyanakkor  gyulladáscsökkentőek és krónikus betegségek esetén támogatják az immunrendszert a megerősödésben.

Az L-theanin egy szuper csodálatos vegyület, amely segít csökkenteni a stesszt, hatásosan növeli a nyugalom érzését és csökkenti a szorongásos tüneteket,
javítja a koncentrációs képességeket is. A zen szerzetesek rendszerint matcha teát fogyasztottak a hosszú meditációk előtt és után is. A kutatások eredményei  az bizonyítják , hogy az L-theanin növelheti a szerotoninszintet (örömhormon) és a dopamin (boldogsághormon) szintjét is.

A többi tea típus szintén rendelkezik ezzel képességgel - a zöld, fehér,fekete és a vörös tea is -  de a matcha mindenben az ötszörösét tartalmazza a többi fajta teához képest. Az érdekessége a teának, hogy tartalmaz magas mennyiségű koffeint is, de a L- theanin segít a szervezetnek egyensúlyba hoznia magát, ha ne adj isten sok matcha-t vagy kávét innánk. Mind ezt úgy teszi, hogy szemben a kávéval, ahol hirtelen “ébredünk fel” , addig a matcha fokozatosan és egyenletesen “adagolja” szervezetünknek a koffein mennyiséget, így nem terheli meg az idegrendszert és a szívünket.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

A klorofill a növényekben természetesen előforduló vegyület, amely lédús és jótékony hatású. Lehetne úgy is nevezni a “ növények zöld vére”.  A matcha teát árnyékos helyen nevelik, így lesz a  növényben magas a klorofill tartalom, és egyben a klorofill adja a teának azt a gyönyörű smaragdzöld színt, amely megkülönbözteti a többi rokon növénytől.  

A klorofill nagyon hatásos méregtelenítő, mivel a szervezetben hozzákötődik a nehézfémekhez és toxinokhoz, ezáltal képes megtisztítani a vérünket a káros anyagoktól.  Egyensúlyba hozza és megtartja a ph -értekeket és egyben nagyon jó lúgosító tea is. Még számos más jó tulajdonsággal rendelkezik, főleg ha fogyókúrázni szeretnénk.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

A matcha :

fokozza az anyagcsere működést

energiát ad

frissíti a szellemet és a testet

egyensúlyba hozza a koleszterin szintet

helyre hozza az alacsony vérnyomást

kiegyensúlyozza az inzulin szintet
(cukorbetegnek, IRS-ben szenvedőknek direkt ajánlom)

széppé teszi a bőrt

 

Hogyan készítsd el saját matcha teádat?

A matcha fogyasztásának legjobb módja az eredeti tea formájában történik. A legegyszerűbb megoldás, ha elmész egy japán teaboltba és vásárolsz matcha tea port.  A tea elkészítéséhez szükséged lesz valamilyen keverő alkalmatosságra. Használhatsz kézi tejhabosítót, shakert vagy a japán stílusú chasent (bambusz habverő).
Elkészítése:

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zenAz 1 teáskanálnyi matchát elkeverjük egy kis hideg vízzel. Fontos, hogy egyenletes legyen és ne csomósodjon be. Ha ez kész, hozzáöntünk olyan 70-80 C fokos vizet és elkeverjük. Szinte azonnal fogyasztható. Ha sűrűségét szeretnénk növelni, akkor értelemszerűen nem egy, hanem két vagy három kanál matcha port teszünk hozzá.

Napjainkban sokféle módja van a matcha felhasználásának. Készítenek belőle süteményt, fagylaltot, koktélokat, csokoládét és reform ételeket. Kövesd a leírást és csináld meg! Íme pár matchaból készült finomság:

Trópusi Matcha Smoothie és ami szükséges  hozzá: 

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Az elkészítése rém egyszerű:  az egészet beteszed egy turmixgépbe és addig turmixolod, amíg krémes állagot nem kapsz.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zenMár ihatod is!
 

Az ellenállhatatlan matcha -fagyi

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

A matcha fagyi nemcsak finom, hanem egészséges is. Az egyik kedvenc receptemet fogom megosztani veletek. Nagyon könnyű elkészíteni, szinte 5 percet sem igényel. Rendben, azért ez nem teljesen igaz, de kanalazzunk a közepébe!

Hozzávalók: 500 ml tejszín, 300 ml sűrített tej, 1 rúd bourbon vanília, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál matcha por. Elkészítéséhez nézd meg a galériát! 

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Mathca és a cupcake találkozása!

Sok minden nem fog változni a cupcake állagán, csak a színén, mert hogy zöld lesz.
Amire szükséged lesz :

1½ pohár süteményliszt
1 csésze finomliszt
1¼ csésze cukor
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál só
5 teáskanál matcha por
1 csésze tej
2 nagy tojás
½ pohár natúr vaj- nem sózott!
Plusz 1 citrom
Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zenEgy külön tálban keverd össze a tejet, a tojást, a fele vajat, a sütőport és a citromot, amíg össze nem áll az egész. Adagold hozzá a sütemény lisztet és 3 evőkanál matchát.  Melegítsd fel a sütőt 180 Celsius fokra. Vedd elő muffin papírokat és adagold bele a masszát. 

Süsd addig, amíg a kis sütik elkezdenek kidagadni a papír tartóikból.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Amíg sülnek, elkészítheted a vajkrémet...

 


Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a maradék matcha port.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

A tojássárgáját a vaníliás cukorral, 2 dl vízzel és a finomliszttel péppé keverjük, ráöntjük a cukorral felforralt 3 dl vizet, majd állandó keverés mellett besűrítjük.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Ha megsült a sütid, vedd ki a sütőből és a krémet töltsd bele egy habnyomóba.
A kész muffinokra egyenletesen nyomd rá a habot. 
A végén még megszórhatod egy kis matcha cukorral is.
Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen
Végül is itt tavasz, minden zöldbe borul, miért ne lehetnének zöldek az ételeink is, amik nem csak finomak, hanem egészségesek is. Egy kis bátorság lehet kell hozzá, de ha legyőztük a kezdeti idegenkedést, akkor érezni fogjuk, hogy zöld lámpát …. bocsánat sütit kapunk.

Tovább

Mit nézzünk Japánban?

Mondhatnám, hogy gyönyörű japán kerteket, fenséges pagodákat, történelmei helyszíneket, vagy másszuk meg a        Fuji hegyet és szívjunk be egy kis friss levegőt, mozogjunk és csináljunk valami aktív elfoglaltságot. 

Megtehetnénk .... élhetnénk egészségesen, de inkább nézzünk TV-t! 


Érdekes, szokatlan és abszolút nem európai  tv csatornákat lehet itt fogni, akár több százat is. Rengeteg csatorna van a digitális és műholdas sugárzásnak köszönhetően, de ez igazából ne tévesszen meg senkit. Persze ehhez nem kell a világ másik végébe utazni, elég például a festői és viszonylag közeli Norvégiába. Egyszer az egyik barátom azt kérdezte tőlem, miért vagyok kiakadva a magyar műsorok miatt, mikor a norvégoknál olyan, hogy “műsorok és valami nézhető adás” nincs is. Unalmas az egész. A japán tv-kultúrára visszatérve, a fő probléma vele az, és elektronikus  média egészével is, hogy a piac egésze szinte monopolizált. Vannak magán adók is - internetes szolgáltatókkal együtt - de ez “magán” szó tényleg csak jelzés értékű, ugyanis nem azok.

Akkor nézzük meg a hivatalos helyzetet TV-ügyben.

tvsprint

Van a közvetlen állami kézen lévő NHK, valamint a “magáncsatornák”, összesen 10 létezik Japánban.  Azután vannak még a külföldi tulajdonú szolgáltatók - közel másfél évtizede vannak jelen - mint a CNN, BBC és a műholdas NHK csatorna, amely hírkivonatokat közöl, kínai, koreai, orosz és néhány európai nyelven. Azt tudni kell, hogy a digitális kábeladók a vastag a műsorújságok ellenére - igen a japánok használnak műsorújságot - nagyjából ugyanazt sugározzák, ráadásul ugyanúgy.
Ezek a tv és internet csomagok kifejezetten drágák. Jelenleg az ország műholdas lefedettsége meglepően alacsony. Nem is gondolnánk, ugye? Ott, ahol robotokat és virtuális feleségeket hoznak létre, nem is beszélve a kocka alakú dinnyéről, mindössze az ország 30%- a rendelkezik műholdas lefedettséggel.

tvsprint

Hasonló a helyzet az internet használók száma terén is, bár az okostelefonokkal változott a helyzet, mert az asztali számítógépeket helyettesítő szolgáltatást nyújtanak a használóknak, de ez nagyon drága. A látszólag bőséges műsorkínálat ellenére ritka az új európai film, de annál több az amerikai, az van dögivel. Megszámlálhatatlanul sok amerikai szappanoperát, kvízeket és vetélkedőket adnak a nagy érdeműnek. A vetélkedők között rengeteg japán is van, amelyek a nyugati nézők számra kifejezetten bizzarnak tűnnek.
tvsprint

Léteznek még tematikus csatornák - úgy mint nálunk -  például a háziasszonyok által kedvelt LALA csatorna a rózsaszín hátterével. A kertépítéstől a főzőtanfolyamon át egészen az ismeretterjesztő műsorokig terjed a csatorna választéka. Azért is ilyen népszerű ez a csatorna a hölgyek körében, mert a japán nők miután férjhez mennek  és megszületnek a gyerekek, főleg otthon a házimunkával foglalkoznak és a tv az egyetlen kikapcsolódási pont az életükben. A tv-műsorokkal próbálják megszínesíteni szürke hétköznapjaikat és kárpótolni magukat, ha nem sikerült gyermekkori álmukat megvalósítani.  Náluk is van reggeli beszélgetős műsor. Csak egy picit másként néz ki.  A beszélgetések és zenei betétek mellett nagyon népszerű az a rovat, amelyben intelligens/különleges állatokat mutatnak be mélyinterjú szinten.

tvsprint

Főleg kutyák szerepelnek ebben a blokkban. Év végén a szereplők közül kiválasztják az év legkülönlegesebb ebét és még díjazzák is.

Állandó rovat a napi szerencsemondás is: az aznapra vonatkozó életböcseleteket osztják meg a nézőkkel. Este teljesen másfajta, szórakoztató tévés vetélkedőket sugároznak. Nekünk nyugatiaknak - bár most már itthon is előfordul 1-2  hasonló műsor - érthetetlenül erőszakos műsorokat alkotnak meg a japánok számára.

Olyan furi és abszurd némely vetélkedő, hogy elcsodálkoznánk és azon gondolkodnánk, vajon nem  a horrorovi aktuális részét nézzük-e?

tvsprint
Olyan erőpróbákról szólnak ezek a műsorok, mint ki viseli el a leghosszabb ideig a fájdalmat; ki tudja megenni a legtöbb wasabit vagy kibírja a legtovább a megalázást. Konkrétan egy csomó ember elkezd sértegetni és neked rezzenéstelenül kell tűrnöd:  nem üvölthetsz vissza, nem sírhatsz, csak faarccal nézhetsz előre. Így nyerhetsz sok-sok pénzt.  A megaláztatás a japán kultúra mélyén gyökerezik és a legtöbb japán kifejezetten élvezi, ha valaki pórul jár, összetiporják és közröhej tárgyává teszik.

Az egyik legkedveltebb sorozatot a Taiga dramat  amit minden reggel negyed és fél 9 között adnak le. A hétköznapi emberek problémáit dolgozza fel. Ez a műsor annyira népszerű, hogy aki reggel nem tudja megnézni, az  déli és/vagy esti ismétlést biztos nem fogja kihagyni.. Gyakran reggeliznek, ebédelnek vagy vacsoráznak a japánok ezzel a sorozattal.

tvsprint
Ha megnézünk egy japán híradót, megdöbbenéssel vegyes csodálkozással tapasztaljuk, hogy nincs élő interjú. Csak állóképeket adnak, de azokat jó hosszan, miközben a bemondó közli az aktuális híreket. Ha valaki mondott valamit valamivel kapcsolatban, azt is a bemondó mondja el. Tehát élő nyilatkozat nincs.
A nemzetközi és  a hazai hírek elkülönülnek egymástól.

Sokszor egy-egy külföldi hírblokk után  virágcsokrokat és mámorosan legelésző hokkaidó teheneket láthatunk. Természetesen az ehhez az idillhez hozzáillő andalító -és nyilván  valakinek szép- zenével. A hírekről nyelvezet szempontjából azt lehet megállapítani, hogy szinte minden tv csatorna egy szinte érthetetlen, bürokratikus nyelvet használ, kivéve a TV Aszahi-t.

tvsprint

Ez a csatorna azért közkedvelt, mert közérthetően számol be mindenről. A hírek változatosságának a hiánya abba keresendő, hogy Japánban  ha valaki nem sajtóklubtag, akkor sem írott,  sem elektronikus formában nem jelenhetnek meg írásai. Minden japán újságírónak kötelezően tagsággal kell bírnia. Minden minisztériumnak, nagyvállalatnak külön sajtóklubjai vannak. Tehát az információ csak innen áramolhat. Aki nem klubtag, az nem juthat hozzá a hírekhez.


Külföldiek nem lehetnek klubtagok és nem vehetnek részt a belügyeiket érintő sajtóeseményeken sem.  Azaz az idegenek csak másodkézből kapnak információt.



Hiába, Japán egy Nagy Tigris, megteheti.

Tovább

A tűzben született üvegparipa

Az üvegművesség egészen az ókorig nyúlik vissza. Az évezredek során az üveg alakításának művészete számtalan változáson ment keresztül. Más módszereket és igényeket szolgáltak ki a mesteremberek az évszázadok során, de egy valami nem változott.

üveg ló üvegolvasztó művész tűz

A csoda, ahogy a földi anyag eggyé válik a tűzzel, hogy valami új alakban, újjászületve teremjen erre a világra. Francisco Lopez Serrano az régi módszerekhez nyúlt vissza, hogy megteremtse ezt a gyönyörű üveglovat.

Tovább