Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ofisz-sztorik

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek

Japán gasztrosokk - 5 színtéren

Szerintem minden magára adó kíváncsi turista elsősorban a különlegességekre vágyik. Olyasmikre, amelyek  itthon nincsenek, mert ugye Budapesten lépten-nyomon göngyölik a sushikat és a makikat. Miért kellene egy szimpla vendéglátó egységbe betérni , ha épp Japánban tartózkodunk?

gasztro speciális félelmetes Japán

Tegyünk úgy akkor, mint a bátor őslakosok, akik  természetesen kedvelik a közös finoman- egészséges vacsorákat... talán  romantikus környezetben is. De nem feltétlenül!


A  japánok mindig a különlegesebb helyeken szeretnek mulatozni, ami nem feltétlenül a gasztroparadicsomot jelenti – de persze lehet nagyon finom az étel és ital kínálat- hanem a különleges élmények rapszódiáját.

Elsőnek hadd mutassak be egy különleges ninja éttermet. Az étterem a középkori japán polgárháború időszakában létezett titkos ninja falut eleveníti fel.

gasztro speciális félelmetes Japán

Ha el szeretnéd kápráztatni barátaidat, akkor ez a szándék itt nem lesz egy füstbe ment terv. Konkrétan füst az lesz- amit szárazjégből  nyernek- , és ninja pincérek is.

gasztro speciális félelmetes Japán

A felszolgálás menete a következő :

füst,
ninja pincér megjelenik,
rendelsz,
füst,
ninja pincér eltűnik,

füst

és meg is jött az ennivaló.

gasztro speciális félelmetes Japán

Mókás ez a fajta felszolgálás, főleg azért, mert a ninják tökéletes merénylők voltak, ezért  lehet abban bízni, hogy a dobócsillagot pontosan dobják az asztalra a számlával együtt és nem téged találnak el.  Ami még érdekesebbé teszi ezt a helyet, hogy a megelevenített történelem által megismerhetjük a tökélyre fejlesztett  suhsi készítést is.  Ha élvezitek a meglepetéseket, akkor a NINJA AKASAKA a ti helyetek.

Az ultramodern metropoliszokban, mint például Tokió, nem maradhatnak el a gasztronómiában a  robotok sem.

gasztro speciális félelmetes Japán

A Robot étterem is ezt a trendet képviseli. Konkrétan pörgős élmény lesz, enni nem fogsz sokat, mert nem az adagjairól híres, hanem a hiperaktív pörgős „robot showkról”. Nehéz is lenne csak a ramenre koncentrálni, mert teljesen le fogja kötni a figyelmedet a dobos lányok és a repülő  bikinis kontra harci robotoknak öltözött táncosok küzdelme. Miután sikerült eldönteni, hogy melyik csapatnak van géppuskalába, utána sincsen pihenő, se a meghívott előadóművészeknek se a kedves vendégnek. 

A szórakoztató előadások körübelül 3 órásak szünet nélkül, tehát érdemes előre megrendelni az aznapi vacsorát - ami igazából mindössze egy bento doboz- és felkészülni arra is, hogy ez a 3 óra relatív, mert  az attrakció akár 4 vagy 5 óráin át is tarthat.

gasztro speciális félelmetes Japán

A végtelenített műsoros vacsorát szinte megkoronázza minden esti előadás fénypontja: a motoros bemutató, amit lézer-effektekkel tesznek még retina-égetőbbé.

Ha mégsem a modern kor őrületére vágyunk, hanem egy kis elvonulásra, akkor a következő hely kifejezetten tetszeni fog...


Ez pedig „ The Lockup” – japán elnevezése ザ・ロックアップ 新宿店 -   ahol jól elzárnak egy börtön – elmegyógyintézet atmoszféráját árasztó horrorisztikus helyre .

gasztro speciális félelmetes Japán

Talán ez az egyetlen étterem , ahol összebilincselnek és bezárnak mielőtt megkapnád a kaját. Azt is olyan profizmussal kell elvenned , mint az igazi börtönökben: egy kis nyíláson keresztül.  

Az megkönnyíti a helyzetedet – igaz összebilincselt kézzel nem olyan könnyű- hogy az ajtókon lévő  bemélyedésben található mini guillotine- nal ki tudod nyitni a cella ajtaját; a celláét,  amibe előzőleg bezártak. Viszont az ajtó nyitásnak ára van , ugyanis a penge  alá kell tenned a kezed és közben nem látod mi történik ... aztán a kezedbe pottyan a kulcs ... izgi. 

gasztro speciális félelmetes Japán

A cellátokban online  módon tudtok „kísérleti koktélokat és ételeket” rendelni, amiket kémcsőben, lombikokban és fura serlegekben , illetve pléh tálcán szolgálnak fel, némi szemgolyóval és egyéb plasztik testrésszel díszítve.

gasztro speciális félelmetes Japán

A dizájn konkrétan szemez veled ☺, miközben hallgatod a hirtelen elsötétült folyosóról- vagy a saját kis celládban- az őrült lelkek sikolyait és az imitált gyilkosságokat.

Természetesen az ételek is a hely hangulatát idézik, így ne lepődjünk meg a menü elborult fantázianevein sem. Valahogy mindegyik „véres” és „gyilkos” illetve „boncolós”....Ragadozóknak ideális hely a romantikázásra.

A következő  hely hasonlatos az előbbihez, de nincsenek műszemek és sikítások, viszont levágott fejekből ihatod a koktélodat vagy szakédat, hogy meglegyen az est hangulata és máris élvezheted egy igazi börtönkórház ergonómiáját. 

Ami esetleg megzavarhatja a különleges helyen elköltött vacsorát, az a hirtelen szirénázás- általában rendelés esetén használják; ha csúcsidő van, akkor egész nap szól a riasztó- és a szórakoztató egységként működő zsonglőrök, akik baltákat bohóckodnak. A dresszkód itt szigorú, de ha mégsem olvastuk el a házirendet, akkor sincsen baj, mert ehetsz és ihatsz amit akarsz, csak egy elzárt börtönkórházi kórteremben.

gasztro speciális félelmetes Japán

A menük elnevezése elég hátborzongató. Választhatsz  Bensőséges belsőséget- véres hurka -, Döglött Csirkét- csirke egyben tálalva - és Marha Agyat - steak- és  több hasonlóan kellemes nevű étket is.

Ha a vendégek felöntenek a garatra, rendszeresen megjelennek az  Alcatraz E.R. ápolói óriás nyugtatós szurikkal - amikben víz van- és lecsillapítják a börtönkórház lakóit. A fiúkat még le is vetkőztetik!Összefoglalva: őrült egy hely.

Az utolsó  különleges étterem az Asadachi 朝起 , nem annyira a külsőségekkel, hanem az ételek rendhagyó választékával csalogatja be a bátor és éhes vendégeket.

gasztro speciális félelmetes Japán

A hely maga nagyon szűk, de a menü konkrétan magáért beszél, mert hogy nyers.

gasztro speciális félelmetes Japán

Itt ehetsz, már ha szereted a „természet megváltozatlan ízeit”, gőtét – oké ez grillezve van- , bikaherét- férfiaknak férfiasságot ad, hogy a nőknek mit, azt nem tudom ☺ - és élő békaszívet.

gasztro speciális félelmetes Japán

Az “egyem a kis szívedet”  létjogosultságot nyer ezen a helyen, mert a béka szíve konkrétan ver a tányérodon!


Azt én értem, hogy az ételnek van lelke, de hogy eleven is..!

gasztro speciális félelmetes Japán

Tehát, ha valaki Tokióban járna,
 feltétlenül próbálja ki ezen fergeteges helyeket, már ha meri.

Tovább

Az alap paleo étrend - plusz 3 recept 

A paleo diéta elmélete arra épül, hogy az emberi genom több mint 2,5 millió éve nem sokat változott. Lefordítva: a vadászó- halászó és gyűjtögető életmódra vagyunk beprogramozva. A mai táplálkozás problémái a földművelésre való áttérésben keresendők, ami 10-15 ezer évvel ezelőtt kezdődött.

A földművelés során olyan tápanyagok jutottak a szervezetünkbe, amelyekhez még most sem tudtunk alkalmazkodni és - a paleo diéta követelői szerint - ez az oka a különböző degeneratív betegségek kialakulásának. Az elmélet szerint a nyugati világ, azaz a mai civilizáció számos olyan betegségben szenved, amelyek ismeretlenek a ma is élő természeti népek körében. A paleo étrend előnyben   részesíti a húsok és zöldségek fogyasztását. Nem ajánlja a gabonaféléket, tejtermékeket, készételeket és a hozzáadott cukrot.
 

Leegyszerűsítve: az kéne ennünk, mint az ősembereknek, hogy egészségesebbek és hosszú életűek legyünk. Igaz, őseink hamar haltak, hála a mamut vadászatoknak, a kardfogú tigriseknek vagy egy másik törzsnek. Akik lehet kannibálok voltak, na azaz igazi paleo diéta!


Tehát, ha halászó- vadászó őseinket követjük, ezért fontos néhány dolgot tudni, hogyan is zajlott az akkori táplálékszerzés.

A korai  előemberek a húsokat a nagy ragadozóktól csenték el, mert még nem rendelkeztek  hatékony eszközökkel, amikkel elejthették volna a vadat saját maguk számára. Később, ahogy a kőfegyverek egyre jobbak lettek - 700 ezer évvel ezelőtt-, rendezhettek saját vadászatot és így jutottak hozzá a húshoz. Később az  i.e 9000- től már használtak íjat és nyilat. Az egyik fő táplálékforrás a mamut volt, aminek a levadászása - vermekbe vagy mocsárba hajtották őket- óriási szervezést igényelt, mert a vadászat sikere döntött tulajdonképpen a törzs megmaradásáról. Az ősemberek nemcsak mamutot ettek, hanem más állatok húsát is előszeretettel megkóstolták. Az ember mindenevő, tehát megeszünk szinte mindent ami elénk kerül, legyen az növényi eredetű vagy állati. A legtöbb esetben ez bizonyos fajok kihalásához vezetett, mint a floridai óriás teknősé, az óriás lajháré ( a gyorskaja végül is árt az egészségnek) és a dodó madáré.

Nem minden állat végezte az étlapon. A kutyákat nagyon tisztelték, hiszen segítettek a vadászatban, őrizték a barlangot és melegítették a gazdáikat. Svédországban találtak olyan különálló temetőket, ahol csak a kutyák vannak eltemetve. Őseink melléjük temették más állatok csontjait is. Végül is ha halálukban ennyire tisztelték őket, reménykedhetünk abban, hogy az életükben is jól bántak velük és nem lettek valakinek a vacsorája.  

Őseink táplálkozása ténylegesen egészségesebb volt, mint a miénk, mert nem fogyasztottak előre elkészített ételeket. A ma élő törzsi közösségek megfigyelése során a régészek és antropológusok arra következtetésre jutottak, hogy ezeknek a törzseknek az életmódja nem sokban különbözik az ősemberek  mindennapi életétől. A táplálkozásuk szempontjából pedig a vizsgálatok kimutatták, hogy a ma is létező törzsi közösségek ugyanúgy táplálkoznak, mint őseink. Hogy hogyan?

Íme egy igazi paleo vacsora a családnak:
 

  • vadássz le valami állatot ( ha nincs más,  jó lesz a hegyi oroszlánok maradéka is)

  • lehet tollas, emlős, hüllő

  • gyújtsd meg a tüzet ( ha végeztetek a vacsival érdemes lesz megőrizni, mert nem könnyű művelet újra gyújtani )

  • Vesd az elejtett állat tetemét a tűzre

  • süsd addig, amíg le nem sül róla a toll vagy a szőr

  • húzd ki és vágd föl

  • az epét a beleket dobd ki

  • szakíts le belőle egy adagot majd add tovább

  • jó étvágyat!

A késő kőkori embereknek más és több eszközük volt az ennivaló megszerzéséhez és elfogyasztásához. Használtak már cserépedényeket és szaruból készült kupákat. Már nem csak sütni tudtak, hanem főzni is. Méghozzá azzal, amijük volt.
 

Tehát van egy éhes késő kőkori családod és a következő eszközeid: szalma, szalmából font kötél, fa, kövek , kőedény, kovakő és egy báránycomb.
Hogyan fogod elkészíteni?


Nem is annyira nehéz egyébként, de a szalmán én is meglepődtem. Azt hinné az ember, hogy a tűz begyújtásához kell. Pedig nem! Elmondom, hogy történik a fejedelmi paleo lakoma elkészítése, amit akár ki is próbálhatsz.

  • gyújtsd meg a tüzet

  • a vízzel teli kőedényt tedd a tűz mellé

  • tedd a tűzbe a köveket

  • tekerd be húst szalmával és kösd be a csomag két végét

  • ezzel megelőzöd, hogy korom íze legyen az ételnek

  • a vörösen izzó köveket szedd ki( persze ne puszta kézzel)

  • dobd bele a köveket a vízbe

  • várd amíg felforr a víz

  • a kötelet fogva ereszd bele a szalmába tekert húst a vízbe

  • tegyél bele újabb izzó köveket

  • 3 óra múlva vedd ki a húst

  • csomagold ki és friss vízzel fogyaszd!

Tiszta és egészséges étel. Egyszerűen kihagyhatatlan eleme a reform - autentikus  konyhának, ami persze nem csak ebből áll.

A kőkori embereknek minden falatért meg kellett küzdeniük. Sok szervezést, időt és energiát igényelt tőlük, így a levadászott állat szinte minden részét hasznosították. Nem foglalkoztak  olyanokkal, hogy sok a  porcogó vagy a hártyás a hús. Mindent megettek. Olyanokat is , amit tényleg csak akkor érthetünk meg, ha éhezünk. Őseinknek étlapján finom falatként szerepelt a tehéntőgy, a vér ( nem is olyan régen még szüleink is ettek sült vért … állítólag hagymával az igazi ), az állat egész lába, agy, tüdő és a nyelv. Találtak olyan leleteket a régészek, hogy az állatok nyers (!) gyomrát is megették. Pacal paleo az igazi.

A barlangokban és sírokban talált leletek alapján azt is meg lehet állapítani, hogy elődeink étrendje nem csak a bogyókból, gyümölcsökből, vörös húsokból állt. Főleg tavak, folyók és tengerek közelében élő törzsek rendszeresen fogyasztottak, halat, rákokat és kagylókat. Viszont ami igazán érdekes, hogy a régészek találtak olyan bizonyítékokat, hogy még a letelepedett földművelő életmód előtt is ettek és később főztek gabonából. Tehát ettek gabonát és később tejet is. Mézzel édesítettek a harapnivalót, ami  tény is való egészségesebb, mint a finomított cukor.
Próbáld meg elkészíteni ezt nagyon finom kőkori fogást, aminek a neve: búzakása. Kíváncsi régészek megvizsgálták egy vaskori ember maradványait és így rekonstruálták ezt az édességet.

Finom lesz, hidd el.

  • gyűjtsd be egy marék búzát

  • tedd egy kőedénybe

  • adj hozzá  2 deci tejet

  • forrald föl

  • majd keverd meg  

  • hagyd kihűlni majd takard le

  • álljon 2-3 órát (igazából 12 óra van írva, de elképzelhető, hogy a vadbúza másként reagál. Ha szeretnéd lehet 12 óra is)

  • a magvaknak meg kell dagadniuk és repedniük

  • szedd ki és mézzel szolgáld fel.

Lehet ízleni fog, lehet nem. Végül is bátornak kell lenni, és ahogy agy angol mondás tartja: a puding próbája az evés. Itt szó szerint. Megállapíthatjuk, ahhoz hogy főző tudományunk és étkezési szokásaink  ilyen fejlettek legyenek, őseinknek rengeteg áldozatot kellett hozniuk.

Itt van a gomba-kérdés: ahhoz, hogy gombás pizzát vagy gomba paprikást ehessünk, rengeteg kőkori felmenőnknek kellett kockáztatni az életét, például amiatt a nagyon gyilkos galóca miatt. Évezredek folyamán biztos rengeteg szörnyű dolgot ettek, mielőtt felfedezték volna, mi ehető és mi nem. Ebben talán az is benne volt, hogy nem követtek trendeket, mert nem volt fölöslegük  kajából. Azt mondom, ha egészségesen akarunk élni, mindenből megfelelő mennyiséget fogyasszunk.

Nézzünk utána a különböző diétáknak, hogy melyiknek milyen hatása van és mennyire tudjuk beilleszteni a napi rutinba. A paleo étrend egyébként kifejezetten jó, aki életmódot akar váltani, akár az autentikus változatát is alkalmazhatja. Végül is azért vagyunk itt, mert őseinknek nem sok választásuk volt, ha életben akartak maradni.

Tovább