Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ofisz-sztorik

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek

Szusi,wasabi,szoba,angolna és a kóbei marha

A cím alapján ez a bejegyzés akár lehetne egy amolyan japán gasztro-mese is, de én inkább szeretnék a tényeknél maradni. Igaz, egy nagyon érdekes történetet fogok most leírni, amelynek fő témája: a különleges japán konyha miértjei.

A szigetország konyhája a világ legegészségesebb ételeivel dicsekedhet és mellesleg az egyik legkülönlegesebb ízvilág is hozzájuk tartozik. A távol-keleti konyhák különböznek egymástól. A japán konyhát  nem lehet összehasonlítani a kínaival, a koreaival vagy a vietnámi ízvilággal. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a japán emberek nagyon sok zöldséget, rizst és nyers halat esznek - hozzátenném nem csak szusi létezik- , a tengeri herkentyűkről nem is beszélve. Ezen kívül fogyasztanak mindenféle húst is, de nem volt ez mindig így.

A japán étrend szinte évszázadokig vegetáriánus volt. A halételeket leszámítva mindig csak rizst, zöldségeket ettek. A portugálok ismertették meg velük “igazán” a sütés tudományát a 16. században, ugyanis a portugálok előtt a legtöbb étel fatűzön párolva készült. Még most is sok helyen ezzel a módszerrel főznek. Ezen ételeknek az energia tartalma magas, viszont kalóriaszegények  is. Ezért egészségesek. Nagyon szívesen fogyasztják a szasimiket, amelyek rizsből, rengetek tengeri herkentyűből és zöldségek kavalkádjából áll, szigorúan párolva, illetve a már említett szusit is.

A szusi egyébként a japán konyha igazi reklám arca.  A szakácsok igazi kis műremekeket készítenek a rizsből, nyers halból vagy rákból, amiket művészi pontossággal tálalnak . Én néha kifejezetten sajnálom megenni őket, mert olyan kis szépek. Az apró ínyencfalatok varázsát a látvány és az íz - nem mellesleg a wasabi, a vizitorma - együtt adja.

A japánok nagyon szeretik a tésztaételeket is. Mint írtam, a szusin túl is vannak nagyon finom ételek, amik esetleg az európai gyomornak befogadhatóbbak:
és ezek a tészafélék.

Rengeteg tésztafélét készítenek, tájegységként változó ízekkel és alapanyaggal. Nem csak rizslisztből csinálnak tésztát,hanem másfajta gabonából is. Japán szerte az egyik legkedveltebb tésztaétel a vadbúzalisztből készített szoba. A szobát általában hidegen fogyasztják, különféle szószokkal és nagyon, de nagyon finom. Híresek még a japán levesek, amelyeket mindig sok tésztával fogyasztanak. Amennyire a tészták és a halételek népszerűek és gyakran fogyasztott ételek alapanyagai, addig a tejtermékek nem igazán váltak a japán emberek kedvenceivé.

A viccet félre téve, a japánok valahogy ösztönszerűen irtóznak a tejtermékektől.
A sajtoktól egyszerűen undorodnak és soha nem főznek vajjal vagy kenik rá valamire azt. Magyar vonatkozásban például a tejberizst egyszerűen nem értik. Körülbelül olyan sokkal élik meg a tejberizzsel való találkozást, mint az olaszok, mikor meglátnak egy tál sajtos tejfölös tésztát.

Hogyha sejtenék, bizonyos helyeken a túróscsuszára még cukrot is tesznek … ez lenne az igazi pszicho -bio hadviselés számukra.

Mivel Japán időjárása befolyásolja az emberek minden napi életét - a nyarak Japánban 5 hónapig tartanak és  80% páratartalommal még megfejelve a hőséget - ezért az étkezésüket is a hónapokhoz igazítják. A nyári étrend teljesen más, mint a téli. Tulajdonképpen az első őszi napot - amikor a hőmérséklet egy icike-picikét csökkenni kezd - az angolna napjának is nevezik, mert ilyenkor egész Japán angolnát eszik rizzsel. Azért teszik ezt, mert előző hónapokban mindenki izzadt és csak vizet ivott, enni nagyon nem esznek a nyári hónapok alatt, ezért nagyon le is fogynak. Az angolna napja jelképezi az elvesztett energia pótlásának kezdetét. Az biztos, hogy még egy nép nincs a Földön, amely ennyire figyelne az ételek küllemére. Ennek oka az, hogy a japánok évszázadokig mély szegénységében éltek és egyedül a rizs, a hal  és a zöldségfélék volt a fő táplálékforrás szinte minden japán ember számára.

Emiatt a legtöbb japán étel, mondhatni pofonegyszerű, de törekednek a látványos és harmonikus megjelenésre.

A modern és gyors ételek is utol érték Japánt és mostanában ami egészséges és tradicionális az nem annyira menő a fiatal japánok körében. A mai japán fiatal, aki követi főző-és ételtrendeket, nem eszik annyi halat, tenger gyümölcseit, rizst vagy tofut (ezt megértem valahol), hanem steaket esznek helyettük. Pontosabban, húst hússal, a hamburgerekről és a más amerikai ételekről nem is beszélve. Csakhogy ezzel az a baj, hogy a japánok emésztőrendszerének -valószínűleg genetikai adottságuknak köszönhetően - felépítése nem alkalmas sok hús fogyasztására. Ráadásul a párás és fülledt éghajlat sem kedvez a sok “sztéku” evésének.
 

Viszont ők a steakeket előszeretettel fogyasztják és ennek köszönhetően megjelentek a különböző gasztroenterológiai problémák, a cukorbetegség és az elhízás. Az utóbbi 3 már lassan népbetegségnek minősül náluk is, pedig ez még egy 10-20 éve nem volt jellemző a japánokra. Ha már a sztékunál tartunk, akkor mivel Japánról van szó, és oké a sztéku nem ősi japán étel, de ebben is tökéleteset alkottak. Hiába, hogy a steak nem jó nekik, mégis Japánból származik a világ legdrágább marhahúsa.

A különleges húsért kilogrammonként 50-60 ezer Ft is kell fizetni.

Hogy ez minek köszönhető?

A Kobe tartományból származó szarvasmarha különleges tenyésztési körülményeknek köszönheti a hírnevét.  

Húsa a legdrágább és állítólag a legexkluzívabb ízzel rendelkezik.  Az állatok takarmánya  gabonából, répából, krumpliból és különböző növények csírájából áll.
A tenyésztők növesztő hormonokat  és betegség megelőző antibiotikumokat abszolút nem használnak.

Az állatokat a lehető legtermészetesebb és kényelmesebb környezetben tartják.

A tenyésztés egyik legfurcsább mozzanata a masszázs. Minden marhának minden nap jár egy 2-3 órás kényeztetés, ami mellé sör és rizsboros permet is dukál. A sört az állatok megisszák, a nyári forró hónapokban akár kétszer annyit is kapnak, mint egyébként kapnának. Ettől megmarad az étvágyuk és habzsolják finom falatokat. A sör és a vitamindús mindennapi betevő mellé, még klasszikus zenei is szól, hogy az állatok a legnagyobb harmóniában fejlődhessenek. A programtól az állatoknak 30% több telítetlen zsírsavat tartalmaz a húsuk ez által nem csak a világ legdrágább, de egyben a legfittebb húsával rendelkeznek ezek a bocik.

Ha koleszterint diétára adod a fejed, csak ezt a húst tudom ajánlani! Jó étvágyat hozzá.

Tovább

Egy csésze zen

A teát hihetetlenül kifinomult növénynek tartják a Távol -Keleten, és mivel ennyire különleges és nagyra becsült, ezért a felszolgálása is szertartás-szerűen zajlik.

zen ceremónia tea teamester

Azt érdemes tudni, hogy a teaszertartás szót a japánok nem használják, csak a mi nyelvünkben létezik, de cserébe ők két megnevezést alkottak ennek a folyamatnak.  

zen ceremónia tea teamester

Az egyik kifejezés a chanoyu a másik a sadou. A chanoyu sokkal többet hordoz magában  szellemileg és fizikailag egyaránt, mint gondolnánk. A chanoyu eredeti jelentése “ forró víz a teához”. Maga a kifejezés a nagy teamester Szen no Rikjú nevéhez fűződik, akit a japán “vabi- szabi”  (egyszerű, szerény, szép ízlés) esztétika nagy mesterként tartanak számon. A Szengoku és az Azucsi- Momojama korszak alatt megváltozott a japán társadalom “széphez” fűződő viszonya. A drága, kínai mintára épülő fogadásokat és banketteket felváltotta egy új életforma :  a néma, egyszerű, elegáns és eszköztelen szépség.  

Az egyszerűség tökéletessége megjelent az eszközökben, a mozdulatokban és a más művészeti ágakban, így a harcművészetekben is.

 Az életfilozófia sikere abban rejlett, hogy egyszerű, de kiváló minőségű anyagokkal mutatta be az új stílust, mint követendő szépségideált. A harmóniából újraépülő művészeti stílus által sokkal közérthetőbb lett a zen- buddhizmus a feltörekvő társadalmi rétegek számra.
 

zen ceremónia tea teamester

A vabi-sabi a buddhista létezés három útján ( a kis út, a nagy út és a gyémánt út) és a zen földi létet átmeneti állapotnak tekintő tanításán alapul. A wabi-sabi a chanoyu ceremónia természetes része. Az élet nemes egyszerűségére, őszinteségére és szépségére helyezi hangsúlyt. Rikjú  és követői szerint a teaszertartás annyit jelent, mint tüzet rakni, vizet forralni és teát készíteni. Egyszerűen semmi mást.

zen ceremónia tea teamester

 A teaceremóniák régebben a porrá őrölt zöld tea - matcha - köré szerveződtek, de ma már megnézhetünk olyan teaszertartást, ahol a szálas teáé a főszerep. Ahhoz, hogy valaki teamesterré váljon, rengeteget kell tanulnia és  gyakorolnia a ceremónia mozdulatait. Nem egyik napról a másik fog ez megtörténni, de kellő elhatározással és elmélyüléssel elsajátíthatóak a mozdulatok és maga a szellemiség is, ha kitartó vagy.

Nézzük, meg hogyan léphetsz a tea útjára  (茶道),Rikjú tanítása szerint.

A Meghívás: a vendéglátó meghatározza az összejövetel témáját és kiválasztja a vendégeket. A meghívottak között lesz egy személy, akinek  speciális szerep jut a közös teázás folyamán. Őt nevezzük első vagy fővendégnek.

zen ceremónia tea teamester

A házigazda jóval az esemény előtt (3-4 hét) megírja és kiküldi a meghívókat a résztvevőknek. A fővendég, miután megkapta a levelet, a ceremóniát megelőző napon személyesen ellátogat a leendő vendéglátóhoz, hogy tiszteletét tegye ő maga és a többi meghívott nevében is.  A látogatás vagy “ beköszönés” nagyon rövid: egy meghajlás és udvarias megköszönés.

A vendégek érkezése:
a teaszertartás helye mindig egy szukija vagyis egy teaház. A vendégek miután megérkeztek a kijelölt napon és órában, nem rögtön a szukijaba lépnek be, hanem először megtekintik a kertet.

zen ceremónia tea teamester

A teaház kertjében külön kijelölt várakozóhelyen (kosikakemacsiai - 腰掛待合), vagy a teaház egy zárt pihenő helyiségében (macsiai - 待合)  türelmesen várakoznak addig a pillanatig, míg a vendéglátó egy csöndes meghajlással nem üdvözli őket.

Belépés a teaházba:

zen ceremónia tea teamester

A csendes meghajlás után a vendéglátó visszatér a teaházba az összejövetel utolsó apró részleteit elrendezni. Amíg minden a helyére kerül, addig a vendégek megmossák a kezüket és a szájukat a kertben. Végül a rituális tisztítás után ők is belépnek a teaház ajtaján, ahol találkoznak a teamesterrel.

zen ceremónia tea teamester

A vendégek  először a tokonomát (床の間) - ez egy szoba, ahol a kerámiákat, festményeket virágdíszeket és más művészi alkotások bemutatására használnak -  szemlélik meg és benne lévő tárgyakat. A tárgyak lehetnek képek, falitekercsek, ikebana, origami, teaszertartáshoz szükséges tárgyak, bármi, ami az adott témához illik.  Igazából nem fontos, hogy mit ábrázol, hiszen a múlandóságot közvetíti.
Ezzel párhuzamosan a teaceremónia eszközei is előkerülnek, amit szintén szemrevételeznek a vendégek.

zen ceremónia tea teamester

Miután megtekintették az eszközök szisztémáját, ennek tudatában helyezkednek el, mindenki a neki szóló helyre ül.

A tea:

zen ceremónia tea teamester

Kezdetnek édességet esznek. A vendéglátó eközben előkészíti a porrá őrölt zöld teát. Harmonikusan, szépen egyenletesen teszi mindenezt.

zen ceremónia tea teamester

Komolysággal, odafigyeléssel közösen készülnek fel a teázásra.  A témától függ, hogy mennyire komplex vagy összetett, hogy hígabb vagy sűrűbb teát isznak a szertartás alatt. A híg tea esetében minden vendég külön csészét kap, ha pedig a sűrű a tea, a meghívottak egy csészén osztoznak.

A tea elfogyasztása:

zen ceremónia tea teamester

A teákat soha nem ízesítik, ugyanis az előtte elfogyasztott édesség éppen elég édes ízvilágot ad a zöld teának.  Minden csésze 2-3 parányi kortyot tesz ki. Nem a mennyiség a lényeg itt, hanem az ottlét. Ha a csésze kiürült, megforgatják, megnézik és megőrzik a pillanatot.

Beszélgetés:

zen ceremónia tea teamester

A teaszertartás alatt szigorúan csak fővendég beszélget a vendéglátóval, képviselve magát és a többi vendéget is.  A többi vendég nem kezdeményezhet kommunikációt a házigazda felé. Elég pár gesztus vagy egy-két elismerő szó.

Távozás:

zen ceremónia tea teamester

A teaceremónia után a vendégek és a vendéglátó kimennek a kertbe és egy csendes meghajlással elbúcsúznak egymástól.

A teaszertartás különböző mozdulatainak megtanulásához gyakorlás, gyakorlás és még több gyakorlás kell. Az időről nem is beszélve-és a nekünk itt nyugaton főleg időnk nincsen. Pedig a teaceremónia segíthet megértened létezésed okát, hogy miért vagy ott ahol vagy. A chanoyut követve saját magunkat, munkánkat, családunkat érthetjük meg.

Ez pedig minden időt megér.

Tovább

Túl a csészén - A zöld tea 4 arca

Bár én nem vagyok egy nagy tea fogyasztó, viszont  a zöld teát jótékony hatásai miatt - ha nem is rendszeresen-  kúraszerűen
én is fogyasztom.
A zöld tea egyik legnagyobb erőssége a sokoldalúságában rejlik.

Amellett, hogy az egyik leggyakrabban fogyasztott ital a víz után, Kína és Japán legfontosabb exportcikke, az egyik leghatásosabb gyógyító növény világon.

Külső és belső fogyasztása egyre közkedveltebb itthon, és az alternatív
gyógyításban is számtalan lehetőséget biztosít.  Használhatjuk a hajunkra,
bőrünkre, akár samponként vagy arcpakolásként van rá szükségünk.  A zöld tea hatóanyagai nagyon jól működnek különböző kenceficékben és ami legjobb, hogy ezeket otthon is elkészíthetjük.

A zöld tea csodát tesz a pattanásos bőrrel:

Általában a pattanásos bőrre a benzoyl-peroxid  tartalmú termékeket szoktak ajánlani. Ezekkel egy óriási probléma van: szárítják a bőrt. Ezzel szemben a zöld teás borogatások összehúzzák a pórusokat és csökkentik a bőr zsírosságát. Lenyugtatják a túlpörgött hormonokat a bőrben, azonfelül gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

 Konkrétan méregtelenít, így csökkentve a gyulladásos tüneteket a bőrödben. Kínában vegyítik a zöld teát és a loncfélék olajait, a keveréket pedig pattanás
elleni teaként fogyasztják.  Krémekben - testápolók, arcápolók-  a zöld tea megköti
a sejtekben lévő szabadgyököket, ezzel lassítva bőr öregedését. Bőrünk fiatalon tartását a zöld tea két összetevője, a polyphenolok és a bio-flavonidok támogatják.
A teában lévő antioxidánsok óvják bőrünket és segítik a sejtmegújulást. A zöld teás krémek regenerálnak, frissítenek, hidratálnak, segítségükkel a bőrön levő káros anyagok nem fejtik ki hatásukat.

Ha szeretnéd, hogy bőröd sima, egészséges és feszes legyen, akkor próbáld ki a következő zöld teás szépészeti megoldásokat !


Megoldás zsíros bőrre: rizsliszt, citrom és a zöld tea.
 

1 teáskanálnyi rizslisztet keverj össze 1 teáskanál citrom levével és adj hozzá még 2 teáskanál zöld teát.Így egy lágy állagú krémet fogsz kapni. Tisztítsd meg az arcod - egy kis cukor csodákra képes, ha azzal radírozod át  - és vidd fel a krémes maszkot az arcbőrödre. Hagyd rajta kb. 20 percig és utána hideg vízzel mosd le. Ismételd meg 3 naponta.

Miben segít?

Ezzel a maszkkal letisztítod a fölös faggyút a bőrödről és egyben hidratálod is.
A rizsliszt felerősíti a zöld tea hatását és nem lesznek gyulladtak a pórusaid.
Az eredmény rendszeres alkalmazás mellett 10 nap múlva látszani fog- és nincs szebb az egészséges és gyulladt pórustól mentes bőrnél.
 

Pakolás száraz bőrre: tejszín és tea

 

Elsőnek radírozd le a bőrödet, az előbb is leírt cukros módszerrel. A cukor finom szemcséi finoman fogják az elhalt hámsejteket eltávolítani az arcodról. 

 A radírozás után készítsd el a következő maszkot:

Egy teás kanálnyi tejszínt és cukrot keverj össze egy kis tálba. Forrázd le a zöld tea leveleket és még forrón 2 teáskanál teát adagolj a a tejszínes- cukros keverékhez. Kend fel és masszír
ozd bele egy kicsit a krémes maszkot, majd dőlj hanyatt és hagyd hatni 30 percet.

Utána meleg vízzel mosd le.

Miben segít?

A cukor a test hőtől finom fel fog olvadni, így felpuhítja a bőrödet. A tejszín táplálni és hidratálni fogja, míg a zöld tea az antioxidánsokkal segíti a bőrsejtek újjá éledését.

Aludttej az érzékeny bőrért
 

Készítsd el az  aludttejet. Lehetőleg magas fehérje-és zsír tartalmú tejet válassz hozzá. 

Ha készen van, vegyél belőle 1 evőkanálnyit egy tálba és adj hozzá 1 teáskanálnyi citromlevet és 4 teáskanálnyi zöld teát. Keverd meg, hagyd állni egy picit (10 perc), majd kend fel az arcodra. A kencének 20 percig kell rajta lennie a bőrödön, ha ez letelt, akkor hideg vízzel mosd le.

Miben segít?

Az aludttej D vitaminban, fehérjében, kalciumban gazdag. Hidratálja, táplálja és megerősíti a bőrödet. A zöld tea nyugtat és az aludttejjel segíti a sebek , gyulladások gyógyulását. Megszünteti a pattanásokat és a mitesszereket.

Matcha maszk, egy csoda, főleg munka után
 

A matcha  tulajdonképpen pirított zöld teát jelent. Nálunk annyira nem elterjed mint Japánban, de meg lehet vásárolni különböző tea-és bio boltokban egyaránt.
A matchát kézzel szedik. A leveleit gőzölik és végül megszárítják.

A tea így megtartja a tápanyagokat és élénk színét. Az arcmaszkot  matcha teából így készítheted el:

Keverj össze 1 evőkanál matcha teát és egy teáskanál kókuszolajat. Miután kész a keverék, adjál hozzá pár csepp vizet, annyira, hogy könnyen kenhető állagot kapjon a maszk. Vidd fel az arcodra és hagyd fent fél óra erejéig- ha van időd, akkor lehet 1 óra is. Érezni fogod, hogy megszárad és húzódik. Ha letelt az idő, márts be egy tiszta törülközőt langyos vízbe és finoman mosd le vele a maszkot. Az eredmény csodásan finoman  puha bőr, ami ragyog és üde.

Szerintem minden időt megér, hogy szép egészséges arcbőrünk legyen. Az igaz,
hogy a maszk nem a legszebb látvány egy külső szemlélő szemében - sőt mi is néha elborzadunk, hogy hogy nézünk ki- de ez ne érdekeljen minket. Itt ugyanis nem kell a szépségért szenvedni, hanem egyszerűen pihenünk közben  egyet.  Egy csésze zöld teával, ami megéri az elvonulást.

 

Tovább

Matcha- DIY

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

"A tea a legcsodásabb orvosság egészségünk ápolására; ez a hosszú élet elixírje. Most is, mint akkor, ritka jó tulajdonságokkal bír, bízvást terjeszthetjük hát élvezetét.”

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Ezeket a szavakat a 12. században élt híres zen szerzetes Eisai vetette papírra az egyik röpiratában, amelyben a matcha tea pozitív hatásait hirdette és szorgalmazta terjesztését, alkalmazását a gyógyításban.

A matcha -  ahogy az előző bejegyzésemben is írtam - különleges tea a teafajták között. A zen iskolák több száz éve használják a teaszertartásokhoz, és csak a legtökéletesebb tealevelet használják fel a matcha elkészítéséhez. Zöld porrá őrölik miután kiszárították és később ebből készítik az intenzív zöldben játszó különleges forró italt. A matcha több, mint egyszerű tea. Az egészség megőrző funkciója hatékonyabban működik, mint a sima zöld tea esetében. Egy csésze matcha tea - ne ijedj meg fura színétől, mert egyébként nagyon finom - felér 10 csésze zöld tea megivásával. Rengeteg pozitív tulajdonsága van, ami segít testünknek és lelkünknek egyaránt.

A matcha a japán szupertea, amiben magas mennyiségben találhatóak antioxidánsok, L- theanin és klorofill.
 

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zenAz antioxidánsok  kulcsszerepet játszanak a öregedés  ellen,  ugyanakkor  gyulladáscsökkentőek és krónikus betegségek esetén támogatják az immunrendszert a megerősödésben.

Az L-theanin egy szuper csodálatos vegyület, amely segít csökkenteni a stesszt, hatásosan növeli a nyugalom érzését és csökkenti a szorongásos tüneteket,
javítja a koncentrációs képességeket is. A zen szerzetesek rendszerint matcha teát fogyasztottak a hosszú meditációk előtt és után is. A kutatások eredményei  az bizonyítják , hogy az L-theanin növelheti a szerotoninszintet (örömhormon) és a dopamin (boldogsághormon) szintjét is.

A többi tea típus szintén rendelkezik ezzel képességgel - a zöld, fehér,fekete és a vörös tea is -  de a matcha mindenben az ötszörösét tartalmazza a többi fajta teához képest. Az érdekessége a teának, hogy tartalmaz magas mennyiségű koffeint is, de a L- theanin segít a szervezetnek egyensúlyba hoznia magát, ha ne adj isten sok matcha-t vagy kávét innánk. Mind ezt úgy teszi, hogy szemben a kávéval, ahol hirtelen “ébredünk fel” , addig a matcha fokozatosan és egyenletesen “adagolja” szervezetünknek a koffein mennyiséget, így nem terheli meg az idegrendszert és a szívünket.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

A klorofill a növényekben természetesen előforduló vegyület, amely lédús és jótékony hatású. Lehetne úgy is nevezni a “ növények zöld vére”.  A matcha teát árnyékos helyen nevelik, így lesz a  növényben magas a klorofill tartalom, és egyben a klorofill adja a teának azt a gyönyörű smaragdzöld színt, amely megkülönbözteti a többi rokon növénytől.  

A klorofill nagyon hatásos méregtelenítő, mivel a szervezetben hozzákötődik a nehézfémekhez és toxinokhoz, ezáltal képes megtisztítani a vérünket a káros anyagoktól.  Egyensúlyba hozza és megtartja a ph -értekeket és egyben nagyon jó lúgosító tea is. Még számos más jó tulajdonsággal rendelkezik, főleg ha fogyókúrázni szeretnénk.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

A matcha :

fokozza az anyagcsere működést

energiát ad

frissíti a szellemet és a testet

egyensúlyba hozza a koleszterin szintet

helyre hozza az alacsony vérnyomást

kiegyensúlyozza az inzulin szintet
(cukorbetegnek, IRS-ben szenvedőknek direkt ajánlom)

széppé teszi a bőrt

 

Hogyan készítsd el saját matcha teádat?

A matcha fogyasztásának legjobb módja az eredeti tea formájában történik. A legegyszerűbb megoldás, ha elmész egy japán teaboltba és vásárolsz matcha tea port.  A tea elkészítéséhez szükséged lesz valamilyen keverő alkalmatosságra. Használhatsz kézi tejhabosítót, shakert vagy a japán stílusú chasent (bambusz habverő).
Elkészítése:

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zenAz 1 teáskanálnyi matchát elkeverjük egy kis hideg vízzel. Fontos, hogy egyenletes legyen és ne csomósodjon be. Ha ez kész, hozzáöntünk olyan 70-80 C fokos vizet és elkeverjük. Szinte azonnal fogyasztható. Ha sűrűségét szeretnénk növelni, akkor értelemszerűen nem egy, hanem két vagy három kanál matcha port teszünk hozzá.

Napjainkban sokféle módja van a matcha felhasználásának. Készítenek belőle süteményt, fagylaltot, koktélokat, csokoládét és reform ételeket. Kövesd a leírást és csináld meg! Íme pár matchaból készült finomság:

Trópusi Matcha Smoothie és ami szükséges  hozzá: 

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Az elkészítése rém egyszerű:  az egészet beteszed egy turmixgépbe és addig turmixolod, amíg krémes állagot nem kapsz.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zenMár ihatod is!
 

Az ellenállhatatlan matcha -fagyi

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

A matcha fagyi nemcsak finom, hanem egészséges is. Az egyik kedvenc receptemet fogom megosztani veletek. Nagyon könnyű elkészíteni, szinte 5 percet sem igényel. Rendben, azért ez nem teljesen igaz, de kanalazzunk a közepébe!

Hozzávalók: 500 ml tejszín, 300 ml sűrített tej, 1 rúd bourbon vanília, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál matcha por. Elkészítéséhez nézd meg a galériát! 

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Mathca és a cupcake találkozása!

Sok minden nem fog változni a cupcake állagán, csak a színén, mert hogy zöld lesz.
Amire szükséged lesz :

1½ pohár süteményliszt
1 csésze finomliszt
1¼ csésze cukor
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál só
5 teáskanál matcha por
1 csésze tej
2 nagy tojás
½ pohár natúr vaj- nem sózott!
Plusz 1 citrom
Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zenEgy külön tálban keverd össze a tejet, a tojást, a fele vajat, a sütőport és a citromot, amíg össze nem áll az egész. Adagold hozzá a sütemény lisztet és 3 evőkanál matchát.  Melegítsd fel a sütőt 180 Celsius fokra. Vedd elő muffin papírokat és adagold bele a masszát. 

Süsd addig, amíg a kis sütik elkezdenek kidagadni a papír tartóikból.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Amíg sülnek, elkészítheted a vajkrémet...

 


Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a maradék matcha port.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

A tojássárgáját a vaníliás cukorral, 2 dl vízzel és a finomliszttel péppé keverjük, ráöntjük a cukorral felforralt 3 dl vizet, majd állandó keverés mellett besűrítjük.

Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen

Ha megsült a sütid, vedd ki a sütőből és a krémet töltsd bele egy habnyomóba.
A kész muffinokra egyenletesen nyomd rá a habot. 
A végén még megszórhatod egy kis matcha cukorral is.
Matcha- DIY japán szupertea sütik  fagyi és szuperzöld finomságok tápláló zen
Végül is itt tavasz, minden zöldbe borul, miért ne lehetnének zöldek az ételeink is, amik nem csak finomak, hanem egészségesek is. Egy kis bátorság lehet kell hozzá, de ha legyőztük a kezdeti idegenkedést, akkor érezni fogjuk, hogy zöld lámpát …. bocsánat sütit kapunk.

Tovább