A cseresznyevirágzás javában zajlik Japán szerte. Nincs is jobb program, mint a cseresznyefák alatt sétálva gyönyörködni a virágok szirmaiban,a ligetek szépségében és a csodás tavaszban. A hanami (花見, ) szó szerint virágnézést jelent, ami márciust végétől május elejéig csodálattal tölti el a  a japánokat és a turistákat.

divatsprint

A japán meterológiai iroda az időjáráshoz hasonlóan folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a cseresznyevirág szirombontásáról.

Vicces nevet adtak ennek “szolgáltatásnak”. Cseresznyevirágfrontként emlegetik (桜前線, szakurazenszen) ami segíti a szakura nyomon követését. Szokás ilyenkor a közös piknikek rendezése a parkokban és a  cseresznyefa ligetekben. A mulatságok éjszaka is zajlanak, különleges díszletek között. A jozakura idején (夜桜, „cseresznyefák éjszakája”) papírlámpásokat függesztenek ki az éjszakai hanamira. Minden nagyon szép és látványos, de  szakura idején  nem csak a piknikről  és az éjszakai sétálgatásról szól a társadalmi élet, hanem a divatról is. Ilyenkor minden a cseresznyevirágról szól. Kezdve a harapnivalókon át a gyorséttermek  promóciójáig, a cipőkig és a kutyaruhákig.


Íme egy kis ízelítő. Nézd meg a galériát :) 
 

divatsprint