Hogyan is lehetnék teljesek, ha nem keressük az egyensúlyt az életünkben?                   A testi   és lelki összhang nem létezik az egyik vagy a másik nélkül. Hatással     vannak egymásra, ha az egyik hiányt szenved valamiben az könnyen okozhat betegséget vagy lelki problémát.  A harmónia megtaláláshoz nem is kell olyan     sokat keresgélni. Ha az elménket és a hozzáállásunkat átalakítjuk, akkor több lehetőségünk van az élet egészének feltérképezéséhez. A japánok ezt úgy hívják ikigai.

Az ikigai egy eszme, amelynek alapja az életedben lévő célok megtalálása.
 

A koncepció szerint gondoljuk újra energiáinkat, és valóban tervezzük meg  a     jövőre vonatkozó reményeinket, kívánságainkat és céljainkat.  A japán ikigai rengeteg ötletet ad számodra, hogy minél pozitívabban elmélyülhess a jövőd   konkrét megtervezésében. Akkor most lépjünk be az ikigai világába, mely meg           is mutatja neked, hogy a japán életfilozófia   milyen régóta összefügg a hosszú élettartammal   és a megtervezett célokkal. A japán "iki" (生 き) szó, amely az  "életet"  jelenti és a "gai" (甲 斐) kifejezés összekapcsolódik.  Jelentése pedig          érték vagy értékek, amelyek  megfogalmazásához és  leírására használnak.               
Az ikigai-fogalom  az élet örömeit  és szeretetét foglalja magában.

Más megközelítésben, igeként az ikigai azt jelenti,  hogy  “aki minden reggel felkel  és folytatja”

Tehát mi az az ikigai?
 

Az ikigai szó eredete a Heian-korszakhoz (794-1185) nyúlik vissza. Az eszme nagy ismerője és szenvedélyes kutatója a híres japán klinikai  pszichológus, Akihiro Hasegawa 2001-es kutatásában  azt írta, hogy a "gai" szó a "kai" szóból származik, amely kagylót jelent japánul.  A Heian-korszak alatt a kagylók rendkívül értékesek voltak, így az értékek társulása ebben a szóban még mindig benne rejlik. Hasonló japán szavakban is látható, mint a hatarakigai (働 き が い), ami azt jelenti, hogy      a munka értéke vagy a yarigai ~ ga aru (や り 甲 斐 が あ る), azaz "érdemes csinálni". A japánok szerint a kifejezés legfontosabb része a gai, mert ez jelenti a célok és értékek megtalálását. Az ikigai átfogó ideológiájának valóban a legjobb módja az ikigai diagram áttekintése, amely a fő tulajdonságokat mutatja:

Mi a jó neked, mi az amire szükséged van , mi az ára a vágyadnak, és persze, mit szeretsz. Ezek a  legalapvetőbb pontok, amikre az ikigai  épül.

Miért fontos az ikigai?


Sok pszichológus, szociológus kutatott szerte Japánban, hogy megfejtsék ennek        az ősi életfilozófiának sikerét, és számos jól megalapozott eredményre jutottak. 
Az  egyik elmélet az, hogy az ikigai hosszabb ideig és több irányba tud egyszerre létezni. Egy pszichológus kutató csoporttal együttműködve Takeshi Kitano 
( híres író és rendező Japánban) ellátogatott Kyotangó kisvárosába, Kyotóba. Ez a városka arról híres,  hogy háromszor több 100 évet betöltött  idős ember él itt, mint bárhol máshol az országban. Van még egy hely, ahol ez a szám még  magasabb, de erről majd később. A program azt akarta tudni, hogy ezek az idős boldog emberek milyen közösségben  élnek,  milyen a mindennapi életük és mi   titka  hosszú és egészséges életüknek, mert ezek az idős bácsik és nénik szinte ugyanolyan aktívak voltak, mint fiatal korukban.

Takeshi Kitano  két éven  keresztül követett hét a 90-es évei végén járó embert minden nap reggeltől  egészen késő estig, vérvizsgálatokon és egyéb egészségügyi ellenőrzéseken   vett velük részt. Amit érdekesnek találtak, az az volt, hogy mind a hét embernél kivételesen magas volt a DHEA, a mellékvese által kiváltott hormon, amelyet sokan hisznek a "hosszú élet hormonjának". Biztosan a hormonok is hozzájárultak a hosszú egészség megőrzéséhez, de nem csak ezen múlott, hanem 
az idősek életvitelén is.

Az asszonyok rendszeresen képzőművészettel foglalkoztak. Hagyományos japán maszk faragás, fonás-szövés, kokeshi baba készítés vagy ami nagyon izgalmasan hangzik: elmentek horgászni és vittek magukkal egy kis szakét is. Bár az igaz,       hogy tudományos bizonyíték még nincs arra,hogy a hobbik okozta öröm és a     DHEA hormon növekedése összefügg, de program rámutatott arra, hogy ha az elégedettség érzés biztosítva van, akkor az felemeli  DHEA hormon szintet.

Az ikigai filozófia nem csak ebben a pici kisvárosban található meg, hanem szerte egész Japánban. Az igazi központja mégis  Okinawa, amely az egyik legmagasabb arányú százéves lakossággal rendelkezik.

Okinawa maga  a paradicsom: napsütés,tenger és kellemes időjárás egész évben. Az egészséges táplálkozás és a stressz alacsony szintje is szerepet játszik a boldog és hosszú életben, de ennek a  a szigetnek az idős lakói ugyanolyan aktívan vesznek részt mindenben, mint a lakosság többi része is. Ami igazán szép, hogy a fiatalabb nemzedék is bevonja őket a mindennapi élet dolgaiba. Nem furcsa ott, hogy valaki új hobbi után néz 80 évesen.
 

Az  ikigai  felfedezése:
 

Elsőnek tisztázzad magadban, hogy mire van szükséged, mi az amiben változtatnod kell. A legfontosabb a reggeli rutin kiválasztása úgy, ahogy az neked jó. Ez nagyon fontos, mert az ikigai úgy hat, hogy magadat helyezed előtérbe, mert ez rólad szól. Más szóval a céljaid elsődleges prioritást élveznek és nem szabad törődnöd a környezeted reakcióival.

Mielőtt kilépnél az ajtón és munkába mennél, olyan dolgot tegyél, ami jó szervezetednek. Reggelizz meg nyugodtan és csinálj valami olyat, ami elősegíti céljaid elérését. Ha új nyelvet szeretnél elsajátítani, olvass azon a nyelven érdekes cikkeket a neten, kultúra rovatot vagy hallgass meg egy szép számot. Szebb tartást szeretnél: jógázz vagy csinálj nyújtó gyakorlatokat.

Viszont, ha csak kipihent szeretnél lenni, akkor lustálkodj nyugodtan.

Noha karrier-központú, az ikigai nem mindig a pénzügyi törekvésekről szól.               Ha van egy hobbid, amit szenvedéllyel csinálsz az ikigai. Ha imádod a családod és szeretnéd, hogy még boldogabbak legyenek, az is ikigai.  A vágyaid, a terveid, amiket el szeretnél érni és megteszed a lépéseket, elmész sportolni, kalligráfiát tanulni, taiko dobolni vagy sétálni a kutyával, ez mind  mind ikigai.

Ha elveszett vagy és  bizonytalan, az ikigai filozófiája  segít neked újra átgondolni a céljaidat.

Az ikigaiban az a legjobb, hogy elsőnek nem nagy dolgokra fontos vágynunk. Például nem sikerült valami, csalódtam az emberekben, akkor fogom magam elmegyek egy étterembe. Eszek egy finom vacsorát és iszok pár pohár bort és jól érzem magam, mert ikigai -ban vagyok. Ez is egy módszer, de ha szeretnéd nagyon pontosan csinálni, akkor azzal kell kezdeni, hogy leírod azt a 10 dolgot, amivel igazán foglalkoznál a héten.

Miután leírtad őket, kérdezd meg magadtól, hogy ezek tényleg fontosak az életedben? Segítségként itt van a 7 alap kérdés:

Ez az, amit szeretnék csinálni holnap?

Mire van szüksége a világnak?

Miben vagyok jó?

Mennyit kell fizetnem érte?

Ha nem pénzben mérik, mit kell adnom magamból?

Ikigai - tól milyen támogatást nyerek?

Hogyan hat vissza ez rám?


Ezekre a kérdésekre ne 5 perc alatt válaszolj, vért izzadva, hanem szépen nyugodtan. Akár el is viheted magaddal a jegyzetet és ha útközben eszedbe jut a válasz, akkor leírod. A következőt a kávé szünetben veted papírra, és az is lehet, hogy az esti buliban fogsz még egy választ találni. Magad találd meg a válaszaidat, mástól ne  kérj segítséget, mert  más véleménye eltéríthet, befolyásolhat. Te VAGY és ezek a te kérdéseid és a válaszaid. Soha nem késő olyan dolgot tenni, amit mindig is szerettél volna.

Itt az ideje, hogy új  döntéseket hozzál, és  első lépésként képzeld el a saját ikigaiodat, ami lehet egy hely, személy, állat vagy csak egy érzés. Teremts meg magadban hármat, és ami igazán kell neked azt  öleld meg : megtaláltad  az ikigaiodat.