Felnőttek Napja

Minden kultúrában más más szokások övezik a nagykorúság megünneplését. Ma már az európai hagyományok elvesztették azt a szakrális ünnepi szokásokat, ami által egy nő vagy egy férfi egy beavatási szertartás során nagykorúvá válik és teljes jogú tagja lesz a társadalomnak vagy közösségnek, annak minden kötelezettségével és jogával.Egyszerűbben szólva: nincs benne semmi szépség. Megkapjuk a személyit, szavazhatunk, adózhatunk, házasodhatunk és minden felelősség minket terhel. Persze megünnepeljük
a 18. szülinapot, barátokkal és a családdal is. A világ túlsó felén - Japánban - a lányoknak megadatik a felnőtté válás különleges eseménye. Létezik egy ősi ünnep amit i.e. 714 óta tartanak, amikor a fiatal uralkodó új ruhát öltött, új frizurát kapott, ezzel is jelezve
a felnőttkorba lépését. Az ünnepség gyökerei az ősi sintó vallás rituáléhoz llehet visszavezetni. A szentélyeket a többség az ünnepek mellett minden hónap 1. és 15. napján keresi fel
.

 

A "Felnőttek Napja" is január 15- én ünnepelték, ma már annyiban változott ez a szokás, hogy január 2. hétfőjére teszik. 

A Nagykorúság Ünnepe régi hagyomány, amely az ókori Japánban nagy tűzünnepek számított. Akkor 6 db óriási oszlopokkal alátámasztott fáklyát kellett a templom körül hétszer körbevinni a férfiaknak. A lényege ennek a szertartásnak az volt, hogy tudatosítsa minden nagykorúval a felnőttséggel járó felelősséget. Ma már annyiban változottak a szokások, hogy a férfiak lehetnek öltönyben, de sokan még most is felveszik erre az alkalomra megfelelő hagyományos ruhát sötét kimonót és hakama-t.

Az ünnep igazából a lányokról szól, akik ilyenkor gyönyörű furisode nevű kimonót öltik magukra - ezt a kimonót csak a hajadonok hordhatják- melynek hosszú ujja van, és „zóri” szandálban vonulnak csoportosan a városban. Ezen napon a hagyományokat követve ellátogatnak a sintoista szentélyekbe, ahol rituális megtisztulási szertartáson vesznek részt. Elsőnek megmossák a kezüket és a szájukat és csak ezek után léphetnek be a templomba.Miután ezeket megtették, akkor léphetnek be a templomba és tehetik fel a fogadalmi táblákat és a saját kézzel írt kívánságaikkal. Japán más területein, megemlékeznek azokról a szülőkről, akik nem tudták megélni gyermekük nagykorúságát. Azok a lányok, akik elvesztették szüleiket a kimonójukon viselik szüleik fényképét végig a szertartások alatt. Emlékeznek és nem felejtik el azokat a barátokat, osztálytársakat akik valamilyen szerencsétlenség folytán - például a Fukushimai katasztrófa - nem élhették meg ezt a napot.

Ez egy kicsit kétarcú ünnep, amely együtt jár az emlékezéssel  a jókedvek és az önfeledt szórakozással, igaz csak Tókióban. Ott ugyan is az évek alatt kialakult egy új szokás, ami ceremóniák utána következik. Minden új felnőtt ellátogat tokiói Disneyland- be és vígan pózolnak a Mikivel és Minnivel, illetve a második kedvenc helyük a Toshimaen vidámpark, ahol a birodalmi rohamosztagos is megjelenik.
 Végül is most már nem kiskorúak és szabadon ihatnak alkoholt, dohányozhatnak és minden tettükért saját maguk felelnek.

Tovább

Hisztéria a köbön

Szinte az egész világot meghódította a rettegés. Félünk szinte minden hol és mindenkitől - már aki- így a leghétköznapibb dolgok is plusz rettegéssel bírnak. Mint például ez a kedves,  fehér ruhás,  arab nyelven halandzsázó és  táskával dobáló fiatalember is.
 

A paranoia időnként tényleg életmentő lehet, de mértékkel használjuk.

Tovább

Téli Fantázia


A Toshimaen vidámpark , az egyik legnagyobb szórakoztató parkok egyike Japánban, amely Nerima negyedben található, Tokióban. Ez a park talán azért is nagyon látogatott, főleg a nagyon forró és fülledt japán nyarakon, mert a vendégek kifejezetten szórakoztatóan hűlhetnek le.


 
 


Ez vidámpark, elsősorban a gyermekeket célozza meg, de a felnőttek is több mint 30 rendkívül izgalmas hullámvasúttat próbálhatnak ki. Az egyik legnagyobb szenzációjuk a vízi vidámpark, amely magában foglalja a Szörfmedencét, a Lusta folyót, a Hullámmedencét, valami úgynevezett Nautic Jetet. Hozzáteszem több mint 25 vízi csúszda található itt, az egyik legmagasabb pedig 22 méterrel a föld felett található és legalább 195 méter hosszú. Hosszan tartó élmény a nyári kánikula kellős közepette. 

A teltház fogalma egy kicsit mást jelent 

De mitörténik télen ezen a napon?

 A japánok imádják a fényeket. A karácsonyi és újévi időszak alatt- igen ők is ünneplik, mert sok keresztény él az országban azon belül divatként működik, mint más nyugati ünnep is - rengeteg helyen díszítik fel különböző fényszobrokkal és fényfüzérekkel a parkokat, tereket és épületeket.


Télen különleges fényszobrokat állítanak ebben a parkban, amiket egész évszakban csodálni lehet.


Íme:

Tovább

Szemközti Szörnyszomszéd

A Szemközti Szörnyszomszéd érdekes megnyilvánulása az evolúciós zsákutcának.  Nem egy fantom, se nem egy különleges zseniális gonosztevő. Ő maga az élet szarkasztikus eredménye.


szomszéd kommunikáció viszony rossz


Élettere széles. Megtalálható a panelokban, a körfolyosós házakban, a kertvárosban és mindenhol,  ahol az emberek csoportba tömörülnek és hajlékot építenek. Egyedei előbb vagy utóbb feltűnnek jellegzetes kommunikációjukkal-jobb helyen ezt stílusnak neveznénk-, de ebben a formában inkább a stílus reciprokára érdemes gondolni. Folyamatosan figyelnek és várnak a megfelelő pillanatra, mikor normális fajtatársaikat simán sarokba szoríthatják dicstelen tettükkel.  
 

szomszéd kommunikáció viszony rossz

Bár ők úgy gondolják ez a helyes, de a fajta jellegzetessége a csőlátás és az ostobaság, ezért remélem megérti mindenki, hogy teljesen fölöslegese mélyre ható szociálpszichológiai kutatást végezni ez ügyben.


 

szomszéd kommunikáció viszony rossz
A történet, amit elmesélek,  annyira lehetetlen- és amelynek persze egyik gyújtópontja a Szörnyszomszéd-  hogy szerintem elsőre senki sem hiszi el, de ez egyben a bizonyíték is lesz arra, hogy a  Szörnyszomszédok igenis léteznek. Nem olyanok, mint a Yeti,  Nagyláb vagy Nessie.
A Szörnyszomszédok valóságunk szülöttjei, akik belevájják horgas karmukat életünk szövetébe és szomszédaik idegrendszerébe. 
A mi Szemközti Szörnyszomszédunk első látásra semlegesenek tűnik, de
egy rossz helyen parkoló autó előhozza a bestiát belőle vasárnap reggeli dudaszóval és közterületessel egy csomagban.

szomszéd kommunikáció viszony rossz


 

Felkelek kinézek az ablakon. Kíváncsi vagyok az evolúció fekete humorának következő akciójára. Szürreális kép tárul szemeim elé. A Szörnyszomszéd magából kikelve pattog és kiabál a „kertváros rendjéről és a szolidáris szomszédi viszonyról” áldozatával, aki egy szál köntösben és sokkban várja, hogy felébredjen a rémálomból.
 

Összefoglalva köpni –nyelni nem tud a döbbenettől.
 

szomszéd kommunikáció viszony rossz

A Szörnyszomszédok ilyenkor érzik magukat igazán elemükben és csak fújják az egetverőbbnél egetverőbb hagymázas hülyeségeiket.
Azt hiszem, ettől boldogok.

 

szomszéd kommunikáció viszony rossz
A szerencsétlen, normális ámde új szomszéd  leparkolt éjjel a Szörnyi anyósának kapuja elé – aki amúgy egy kedves idős hölgy,akinek van garázsa, a garázsban van autója is, csak nem vezeti, mert nincs jogosítványa. Bizony, erre vetemedett, mert a saját kocsibejáróján egy irdatlan méretű konténer várta a hajnalt. A hétfőit, amikor majd elszállítják.
A szerencsétlen, normális ámde új szomszéd építkezik, felújít, átalakít. Házat, kertet, kaput, ezért a konténer. És ezért úgy gondolta, arra a pár éjszakai órára megáll a szomszédja (a kedves idős hölgy)  előtt, és  reggel majd keres egy jobb helyet az autójának. Nem akarta örökre az idegen kapubejáróban hagyni. 
Viszont reggel megérkezett a vő,  aki a mi bejáratott Szemközti Szörnyszomszédunk, igaz nem autóval, mert -milyen véletlen- épp 2 házzal odébb lakik. Bement a garázsba, majd idősíkunk eme pillanatában a megoldások végtelen tárházából kiválasztotta azt az opciót,hogy rákönyököl a dudára. 

Vasárnap reggel 7:00 –kor.
 

Ez bárminemű pszichózis magas fokozata ám!Visszatérve Új Lakóhoz: próbálta neki elmagyarázni- miután az első sokk után a cselekvésre szánta el magát, mert észlelte, hogy a dudálósnak bizony üzemzavara támadt a központi idegrendszerében- hogy elviszi a kocsiját és elnézést kér, de nem érti ezt a hangnemet. Vele lehet beszélni hiszen normális felnőtt emberek vagyunk( a kis naiv).  Ha szükséges, máris  arrébb áll, hogy a gyalog érkező Szörnyszomszéd-ha netán óhajtaná-a 30 méterrel távolabb található garázsából bármikor áthozhassa az anyósa kertjébe a saját autóját.

szomszéd kommunikáció viszony rossz

A Szörnyszomszéd már érezte a diadal ízét, örömét, az összes  harsonát, melyek az ő tettét dicsőítik.
Elővette a mobilját, meglengette és máris jöttek a közterületesek egy kis közös bosszú-dömpingre meg egy nagyobbacska pénzbírságra. Az én értem, hogy a „ hatalom célja a hatalom maga”, de ez már túl ment mindenen. A legszebb az egészben, hogy esze ágában sem volt a saját kocsiját az anyósa kertjébe bevinni.
 

A Szörnyszomszédok mindenhol ott vannak, lapulnak, lélegeznek, lesnek az alkalomra.

szomszéd kommunikáció viszony rossz


Ne adjunk alkalmat adjunk nekik. Adjunk nekik!

Tovább

Bakaneko Fesztivál

A bakeneko ( " alakváltó szellem macska" ) legendái több száz éves múltra tekintenek vissza a Japán kultúrában és mondavilágban.
 

A macska szellem két módon kapcsolódik be az emberek világába :
vagy árt ( őket nekomata-nak nevezzük,  amely akár a lelkedet is felfalhatja) vagy támogató jelleggel, amolyan bölcs tanácsadóként vagy szerencsét hozó szellemként társul az emberekhez macska és ember alakban is. 

A japánok úgy gondolták és gondolják ma is, persze modern igényeket számításba véve, hogy a macskákfüggetlensége és titokzatossága különleges erővel bír, azon kívül nagyon 
hasznosak, mert elkapják a rizsföldeken grasszáló egereket és patkányokat, de még is 
megőrzik függetlenségüket az embertől. A misztikus háttér abban keresendő, hogy a régi Japánban a macskát a zárkózott viselkedése, a vágott szeme, a hangtalan járása és a sötétben való tökéletes látása miatt úgy hitték, hogy képes a túlvilág és az emberek világa között mozogni. Még ma is az idős japán emberek mindent megtesznek, hogy az ártó macska szellemeket megtévesszék. 
 

Évszázadokon keresztül alakultak ki a macska szellemeket éltető szertartások és ehhez kapcsolódó események. Az egyik ilyen típusú fesztivál a Bakeneko Fesztivál is, amelyet Tokió egyik elővárosában Kagurazakában rendeznek meg. Igazi macska bolondokkal lehet itt találkozni, akik beöltöznek az általuk elképzelt Bakanekonak.

  

                                                

Az ünnepség célja, hogy régi népmeséket és legendákat elevenítsenek fel szabadjára engedve a misztikus szellem világot. Az olyan meséket amelyekben egy egy magas rangú gésa macskája, mentette meg úrnője életét, olyan módon, hogy megölte a nőre leselkedő kígyót.
Az a történet is nagyon népszerű,amelyben egy  nincstelen asszony álmában megjelent elhunyt macskája, és azt mondta gazdájának, hogy kezdjen el kerámiamacskákat gyártani és árulni. Az asszony jó módú lett, de sohasem felejtett el macska szellemet és vigyázott a beteg állatokra.

Emellett léteznek olyan legendák is macska szellemekről , mint a róka szellemekről , 
amikben felvették egy nő, vagy lány alakját. Hozzámentek egy emberhez, 
odaadó feleségévé válva annak és segítették, hogy megvívja csatáit.
 


De olyan történetek is mesélnek, ahol egy macska, kislány formájában jelent meg egy
gyermektelen családnál, hogy boldoggá tegye az életüket.
 


Alapvetően nincsen előírva, hogy kell egy szellem macskának kinézni. Bármilyen korú, nemű és nemzetiségű ember belebújhat a bakaneko bőrébe. A mai napon különféle szellem cicussal lehetet találkozni Tokió utcáin, ahol ez a színes és bajszos szellem macskák megidéztek az ősi világot.

Tovább

ofisz-sztorik

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek