Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ofisz-sztorik

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Túl a csészén - A zöld tea 4 arca

Bár én nem vagyok egy nagy tea fogyasztó, viszont  a zöld teát jótékony hatásai miatt - ha nem is rendszeresen-  kúraszerűen
én is fogyasztom.
A zöld tea egyik legnagyobb erőssége a sokoldalúságában rejlik.

Amellett, hogy az egyik leggyakrabban fogyasztott ital a víz után, Kína és Japán legfontosabb exportcikke, az egyik leghatásosabb gyógyító növény világon.

Külső és belső fogyasztása egyre közkedveltebb itthon, és az alternatív
gyógyításban is számtalan lehetőséget biztosít.  Használhatjuk a hajunkra,
bőrünkre, akár samponként vagy arcpakolásként van rá szükségünk.  A zöld tea hatóanyagai nagyon jól működnek különböző kenceficékben és ami legjobb, hogy ezeket otthon is elkészíthetjük.

A zöld tea csodát tesz a pattanásos bőrrel:

Általában a pattanásos bőrre a benzoyl-peroxid  tartalmú termékeket szoktak ajánlani. Ezekkel egy óriási probléma van: szárítják a bőrt. Ezzel szemben a zöld teás borogatások összehúzzák a pórusokat és csökkentik a bőr zsírosságát. Lenyugtatják a túlpörgött hormonokat a bőrben, azonfelül gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

 Konkrétan méregtelenít, így csökkentve a gyulladásos tüneteket a bőrödben. Kínában vegyítik a zöld teát és a loncfélék olajait, a keveréket pedig pattanás
elleni teaként fogyasztják.  Krémekben - testápolók, arcápolók-  a zöld tea megköti
a sejtekben lévő szabadgyököket, ezzel lassítva bőr öregedését. Bőrünk fiatalon tartását a zöld tea két összetevője, a polyphenolok és a bio-flavonidok támogatják.
A teában lévő antioxidánsok óvják bőrünket és segítik a sejtmegújulást. A zöld teás krémek regenerálnak, frissítenek, hidratálnak, segítségükkel a bőrön levő káros anyagok nem fejtik ki hatásukat.

Ha szeretnéd, hogy bőröd sima, egészséges és feszes legyen, akkor próbáld ki a következő zöld teás szépészeti megoldásokat !


Megoldás zsíros bőrre: rizsliszt, citrom és a zöld tea.
 

1 teáskanálnyi rizslisztet keverj össze 1 teáskanál citrom levével és adj hozzá még 2 teáskanál zöld teát.Így egy lágy állagú krémet fogsz kapni. Tisztítsd meg az arcod - egy kis cukor csodákra képes, ha azzal radírozod át  - és vidd fel a krémes maszkot az arcbőrödre. Hagyd rajta kb. 20 percig és utána hideg vízzel mosd le. Ismételd meg 3 naponta.

Miben segít?

Ezzel a maszkkal letisztítod a fölös faggyút a bőrödről és egyben hidratálod is.
A rizsliszt felerősíti a zöld tea hatását és nem lesznek gyulladtak a pórusaid.
Az eredmény rendszeres alkalmazás mellett 10 nap múlva látszani fog- és nincs szebb az egészséges és gyulladt pórustól mentes bőrnél.
 

Pakolás száraz bőrre: tejszín és tea

 

Elsőnek radírozd le a bőrödet, az előbb is leírt cukros módszerrel. A cukor finom szemcséi finoman fogják az elhalt hámsejteket eltávolítani az arcodról. 

 A radírozás után készítsd el a következő maszkot:

Egy teás kanálnyi tejszínt és cukrot keverj össze egy kis tálba. Forrázd le a zöld tea leveleket és még forrón 2 teáskanál teát adagolj a a tejszínes- cukros keverékhez. Kend fel és masszír
ozd bele egy kicsit a krémes maszkot, majd dőlj hanyatt és hagyd hatni 30 percet.

Utána meleg vízzel mosd le.

Miben segít?

A cukor a test hőtől finom fel fog olvadni, így felpuhítja a bőrödet. A tejszín táplálni és hidratálni fogja, míg a zöld tea az antioxidánsokkal segíti a bőrsejtek újjá éledését.

Aludttej az érzékeny bőrért
 

Készítsd el az  aludttejet. Lehetőleg magas fehérje-és zsír tartalmú tejet válassz hozzá. 

Ha készen van, vegyél belőle 1 evőkanálnyit egy tálba és adj hozzá 1 teáskanálnyi citromlevet és 4 teáskanálnyi zöld teát. Keverd meg, hagyd állni egy picit (10 perc), majd kend fel az arcodra. A kencének 20 percig kell rajta lennie a bőrödön, ha ez letelt, akkor hideg vízzel mosd le.

Miben segít?

Az aludttej D vitaminban, fehérjében, kalciumban gazdag. Hidratálja, táplálja és megerősíti a bőrödet. A zöld tea nyugtat és az aludttejjel segíti a sebek , gyulladások gyógyulását. Megszünteti a pattanásokat és a mitesszereket.

Matcha maszk, egy csoda, főleg munka után
 

A matcha  tulajdonképpen pirított zöld teát jelent. Nálunk annyira nem elterjed mint Japánban, de meg lehet vásárolni különböző tea-és bio boltokban egyaránt.
A matchát kézzel szedik. A leveleit gőzölik és végül megszárítják.

A tea így megtartja a tápanyagokat és élénk színét. Az arcmaszkot  matcha teából így készítheted el:

Keverj össze 1 evőkanál matcha teát és egy teáskanál kókuszolajat. Miután kész a keverék, adjál hozzá pár csepp vizet, annyira, hogy könnyen kenhető állagot kapjon a maszk. Vidd fel az arcodra és hagyd fent fél óra erejéig- ha van időd, akkor lehet 1 óra is. Érezni fogod, hogy megszárad és húzódik. Ha letelt az idő, márts be egy tiszta törülközőt langyos vízbe és finoman mosd le vele a maszkot. Az eredmény csodásan finoman  puha bőr, ami ragyog és üde.

Szerintem minden időt megér, hogy szép egészséges arcbőrünk legyen. Az igaz,
hogy a maszk nem a legszebb látvány egy külső szemlélő szemében - sőt mi is néha elborzadunk, hogy hogy nézünk ki- de ez ne érdekeljen minket. Itt ugyanis nem kell a szépségért szenvedni, hanem egyszerűen pihenünk közben  egyet.  Egy csésze zöld teával, ami megéri az elvonulást.

 

Tovább

A hanami titka

A hanami (花見, ) szó szerint virágnézést jelent, ami márciust végétől május elejéig csodálattal tölti el a japánokat és a turistákat. Talán nekünk európaiaknak nem annyira kézenfekvő, hogy egy gyümölcsfa virágzásához miért tartozik ennyi rituálé. 

A hanami több, mint csak a virágok nézegetése és egy könnyű piknik a fák alatt.  Hogy mégis miben? A hanami egyszerű filozófiájában.

A hanami egyszerű tevékenység: leülünk egy fa alá, és csak élvezzük a jelen a békéjét és a rengeteg virág látványát. Kikapcsolódunk, pihenünk. Ha távolról  figyeljük a cseresznyefákat úgy tűnik, mintha csodaszép rózsaszín felhővé válnának, de ha virágokat  közelről is megnézünk, akkor annak egyszerű szépsége ugyanúgy megfoghatja képzeletünket. Itt a természet szépsége és a harmónia találkozásáról van szó, amely gyönyörködteti a szemünket és a lelkünket.

Japánban a szakura ünnep  még különlegesebb a látvány, ha egy pagoda, templom vagy szentély kertjében tapasztaljuk meg ezt a békességet.

1. A hanami és ami mögötte van

Míg Kínában a cseresznye a női szépséget, a női princípiumot jelképezte, addig Japánban a természet, az élet és a létezés  múlandóságát jelenti, mert a virágzás nagyon rövid idő alatt lezajlik. Azon belül a könnyedséget és a felhőket is szimbolizálhatja, a fák formája miatt.  A szakura  -  mint azt előbb is írtam - a cseresznyevirág különleges szépségét és a gyors halált a halandóságot is megtestesíti. Az élet véges voltára emlékezteti az embert.  
A cseresznyevirág az élet törékenységének a szimbóluma. A hanami alatt elidőzhetünk a halálon vett életünk pillanatain.

2. A hanami eredete 

Azt hinnék, hogy a hanami törzsgyökeres japán ünnep. Az igaz, hogy a mostani formája ténylegesen japán motívumokkal teli, de az eredete nem a szigetországból ered. Ez a fajta tavasz ünnep Kínából került és körülbelül a Heian-korban (794-1191) honosodott meg Japánban. A virágfigyelést, mint egy csomó minden mást is, a japánok a kínaiaktól vették át. 


Ott a császári család, a költők, énekesek és más nemesemberek szokása volt összegyűlni a kertben a fák alatt és megünnepelni a virágnyílást. Japánban sem volt ez másképp, de az évszázadok alatt eljutott mindenkihez
 

3. Cseresznyevirágfront

A virágzás időpontját meghatározó legfontosabb tényező a földrajzi elhelyezkedés: az enyhébb éghajlaton természetesen korábban nyílik a cseresznye. A déli fekvésű, szubtropikus szigeten,Okinawán már januárban megkezdődik a virágzás, viszont északon, Hokkaidon csak  májusban bontanak szirmot a fák. A kettő között  területen mint Tokió, Kyoto vagy Osaka, általában március végén, április elején lehet hódolni a szakurának A virágzás hosszúsága  változó. Az első bimbóktól (kaika) a teljesen kinyílt virágig (mankai) nagyjából egy hét telik el, és 7 nap múlva már minden virág lehullik.

A meteorológiai szolgálat külön odafigyel arra, hogy időben figyelmeztesse az embereket a szezon  kezdetére.Cseresznyevirágfrontként emlegetik (桜前線, szakurazenszen) ami segíti a szakura nyomon követését.

4. Hanami és a Somei Yoshino Mi is ez a Somei Yoshino? 

Sokan azt hinnék, hogy egy ember neve, de nem. A Somei Yoshino egy cseresznyefa fajta, amely a legnépszerűbb a japánok körében. Mondhatni direkt a hanamira alkották meg. Nevét Somei faluról kapta, és a XIX. században kísérletezték ki. Ezen kívül számos variációt alkottak, mind más színű, más formájú, eltérő lehet a szirmok száma, de van olyan is, amely télen virágzik. Hosszú életű fa a legidősebb Somei Yoshino 133 éves (a képen ez a fa látható). 

Az igazi  Somei Yoshino virága szinte teljesen fehér, csak a száránál van egy egészen enyhe rózsaszín árnyalata.  A fa meseszép látvány ilyenkor szakura idején. Olyan mint egy hatalmas virágfelhő.

5. A hanami kezdete

  Japánban a cseresznyevirágzás kezdetét a tokiói Yasukuni-szentély előtt álló                  cseresznyefa virágbontása jelzi. Ezt követően hivatalosan is megkezdődik a                   „hanami”, vagyis a cseresznyevirág-nézés, amely Japán egyik legnagyobb                          ünnepe. Ilyenkor a helyiek a családjukkal, a barátaikkal együtt pikniket                              rendeznek a fák tövében, hogy közelről csodálhassák meg a virágba borult                        ágakat. 

A babona szerint azokat, akikre a szirmok ráhullnak, szerencse és boldogság kíséri majd egész életükön át.

6.  A hanami gasztronómia 

Piknik és vacsora helyett inkább innál egy teát? Esetleg ennél egy finom sütit? 
A cseresznyevirágzás ünnepéhez hozzátartozik a teázás és direkt erre az alkalomra készítik a különleges tradicionális teákat. A teadélutánokhoz hozzátartoznak a finom sütik is és mivel a halászati szezon egy időbe esik a szakura ünnepel, ezért rendszeresen készítenek ilyen hal formájú sütiket. Benne finom omochival

Az alkoholt sem szabad ilyenkor kihagyni, mert itt is az ünnephez igazodva készítenek a cseresznyevirágos pezsgőket és borokat. A cseresznyevirággal ízesített bor vagy szaké kitűnő hanami kísérő.

7. A hanami (nagy)csoportos tevékenység

A modern hanami Japánban nem épp magányos tevékenység, mert hiába képzeljük el, hogy egy magunk fogunk sétálni a gyönyörű cseresznyevirágok alatt  és elmélkedünk élet és halál körforgásán, a szépség tűnékenységén. Egyetlen tűnékeny dolog lesz itt: a szabad hely.Alapjáraton  1000 ember szeretné megnézni ugyanazt a fát. 

A legegyszerűbb ilyenkor nagyon korán kelni, hogy elkerüljük a tumultust vagy ha nem vagyunk pacsirták, akkor érdemes lesz felkészülni : az egész város ott lesz. Ha Tokióban vagyunk, akkor egész Tokió hanami lázban fog égni. Még akkor is, ha ellátogatunk egy sintó szentélybe.

8. A hanami buli

A hanami alatt, miközben a virágokat nézegetjük, szerintem mindenkit elfog az ihlet és mindjárt tollat és papírt ragadna, hogy versben örökítse meg ezt az élményt. A hanami életérzést segíti az alkohol, mert ez most már elsősorban ünnep, mikor a családtagok, barátok és munkatársak piknikeznek a parkokban és ahol előbb - utóbb előkerülnek a sörös dobozok és a szakés üvegek. 

Az este leszálltával a hanami, inkább egy hippi fesztiválra emlékeztet. Mások szerint egy német sörfesztiválra. Viszont az érdekes megoldás, hogy a buli úgy mint a cseresznyevirágzás véges a rendőrség 8 óra körül mindig lefújja a partit úgyhogy a másnapi munka előtt még mindenkinek van ideje kipihenni magát (persze ha feltételezzük, hogy mindenki egyből haza megy). 
 

9. A hanami éjszakája 

A jozakura idején (夜桜, „cseresznyefák éjszakája”) papírlámpásokat függesztenek ki az éjszakai hanamira. A hanami több napos, éjszakába nyúló ünnepség, vagyis az ünnep nem ér véget a napnyugtával. A virágtól roskadó fákat apró mécsesekkel aggatják teli, így téve még varázslatosabbá, az amúgy is csodálatos látványt. Az éjszakai viráglesnek külön neve is van: jozakura (cseresznyefák éjszakája). 

Miután a cseresznyevirágok lehullanak egyszerűen összesöprik azzal több  tonnányi szeméttel, amit a piknikezők hagynak maguk után.  Ami nagyon érdekes – szakura ünnep szempontjából - hogy a  cseresznye, mint gyümölcs nagyon drága Japánban.  Azt gondolnánk, ahol ennyi gyümölcsfa létezik, ott lépten - nyomon teremnek is ezek a fák. Pedig nem. Egyáltalán nem, a sok százezer fa ellenére  csak import cseresznyét lehet kapni Japánban. 

Ennek oka, hogy ezek a fák nem hoznak ehető termést. Csak nagyon szépek.  Egyszer mindenkinek ki kell próbálni ezt az élményt, ami lehet bármi, ami örömet okoz.

Tovább

Az ellentétek szépsége

A jin és  jang azon fogalmak összessége, amely az egész világegyetemet mozgatják. Az ókori keleti bölcsek ismerték fel elsőnek az energiák támogató és pusztító jellegét. Megfigyelésüket levezették bármely természeti jelenségre , az anyagokra, az emberi testre, a lélekre és az egészségre. Szerintük az élet és a mozgó univerzum a jin és jang irányába mozdul el minden időben és térben.  Pontosabban a jintől indul és a jang felé halad az energia.

szépség

A téli fáradságtól (jin) a tavaszra jellemző aktivitáson keresztül a jang nyugalmi állapotához vezet a körforgás.  A jang jellegű energia az égből áramlik a föld felé és ott is száll alá a mélységekbe. Ezzel szemben a jin energia az ég felé áramlik. Emelkedésével egyre jobban szétterül és mozgása lelassul.

Ebből következik, hogy amíg a felfelé haladó jin lassul és hűl, addig a lefelé szálló jang energia sűrűsödik, felgyorsul és összpontosul.Ezen folyamatotok nézve, amely mozgásban van és fejlődik vagy hanyatlik a jin inkább nagyobb kiteljesedett dolgokra mutat rá, míg a jang a kisebb és sűrűbb,  a dinamikusabb lépéseket szimbolizálja. Feltétlenül meg kell jegyeznem a félreértések elkerülése 
végett, hogy nem szabad valamit vagy valakit csak  jangnak vagy jinnek nevezni.

szépség

Semmi sem csak jin vagy jang.
Igazából minden jin és jang és egyben semmi sem az.

Az itt látható ősi szimbólum a maga egyszerűségében fejezi ki ezt a tanítást.

A bal oldal fekete része a jangot ábrázolja, de magában foglalja egyben a jint is.

A jobb oldalon a fehér jin impériuma látszik, amely szintén magába fogadja a jangot.

 

Ahhoz, hogy igazi képet kapjunk erről mindent átölelő energiáról egy nagyon szép és élő szimbólumhoz fogok nyúlni, amely milyen véletlen a fa lesz teljes pompájában. Levelei, ágai és törzse a jint jelképezik, míg a jang a mélyben szétterjedő – növekvő gyökerekben ölt testet.

szépség


Ugyanígy, ha intellektuális vagy lelki beállítottságunk erősebb akkor inkább a jin energia kíséri életünket. Aki gyakorlatiasabb és földhözragadtabb az inkább a jang energiát birtokolja. A testben vagy lélekben rugalmasabb, könnyedebb személyek inkább jinnek ,mint azok akik merevebbek és nehéz természettel bírnak, mert őket a jang uralja. Éjszaka, mikor pihenünk, alszunk hagyományosan a jinhez sorolják, míg a nappalokat,  amelyekben aktívak és tett erősek vagyunk,értelem szerűen a jang irányítja. A hideg tél, amikor a természet és az emberek is visszahúzódnak jin időszaknak minősül és ugyanígy működik az energia másik a pólusán is. A nyár időszaka, amikor minden forró, napos és energikus tartozik a jang minőséghez. Bár a tél beköszöntével passzívabbak vagyunk és a körülöttünk lévő világ is mintha egy pillanatra megállna és az idő is lassabban telik, de a szunnyadó természetben azért megfigyelhető a jang energia mozgolódása is.

szépség

Nálam bölcsebb emberek úgy tartják, hogy a tél beállta adja meg azt a lehetőséget, hogy felkészüljünk a tavaszra és új terveket kovácsoljunk. Célszerű végiggondolni, megalapozni a jövőnket és törekvéseinket. Ugyanígy szervezetünk alvásközben az éjszaka idején, életerővel töltődik fel. A testünk ösztönösen felkészül energetikailag a következő napra, annak nehézségeire és megoldásaira. Az emberek a kezdetektől rengeteget tanultak az őket körülvevő világból, a természettől és a természeti jelenségekből. Elődeink nem véletlenül sorolták a jin és jang jellemzőit a természet, az elemek, az évszakok és a csillagok állásához. Látszólag a jin és jang minőség jól elkülöníthető, pedig vigyázni kell a kategorizálással, mert mindkét minőség létezik külön, de még sem.

szépség

Minden egy, a különbség csak látszat.

Tovább