Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ofisz-sztorik

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek

Szusi,wasabi,szoba,angolna és a kóbei marha

A cím alapján ez a bejegyzés akár lehetne egy amolyan japán gasztro-mese is, de én inkább szeretnék a tényeknél maradni. Igaz, egy nagyon érdekes történetet fogok most leírni, amelynek fő témája: a különleges japán konyha miértjei.

A szigetország konyhája a világ legegészségesebb ételeivel dicsekedhet és mellesleg az egyik legkülönlegesebb ízvilág is hozzájuk tartozik. A távol-keleti konyhák különböznek egymástól. A japán konyhát  nem lehet összehasonlítani a kínaival, a koreaival vagy a vietnámi ízvilággal. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a japán emberek nagyon sok zöldséget, rizst és nyers halat esznek - hozzátenném nem csak szusi létezik- , a tengeri herkentyűkről nem is beszélve. Ezen kívül fogyasztanak mindenféle húst is, de nem volt ez mindig így.

A japán étrend szinte évszázadokig vegetáriánus volt. A halételeket leszámítva mindig csak rizst, zöldségeket ettek. A portugálok ismertették meg velük “igazán” a sütés tudományát a 16. században, ugyanis a portugálok előtt a legtöbb étel fatűzön párolva készült. Még most is sok helyen ezzel a módszerrel főznek. Ezen ételeknek az energia tartalma magas, viszont kalóriaszegények  is. Ezért egészségesek. Nagyon szívesen fogyasztják a szasimiket, amelyek rizsből, rengetek tengeri herkentyűből és zöldségek kavalkádjából áll, szigorúan párolva, illetve a már említett szusit is.

A szusi egyébként a japán konyha igazi reklám arca.  A szakácsok igazi kis műremekeket készítenek a rizsből, nyers halból vagy rákból, amiket művészi pontossággal tálalnak . Én néha kifejezetten sajnálom megenni őket, mert olyan kis szépek. Az apró ínyencfalatok varázsát a látvány és az íz - nem mellesleg a wasabi, a vizitorma - együtt adja.

A japánok nagyon szeretik a tésztaételeket is. Mint írtam, a szusin túl is vannak nagyon finom ételek, amik esetleg az európai gyomornak befogadhatóbbak:
és ezek a tészafélék.

Rengeteg tésztafélét készítenek, tájegységként változó ízekkel és alapanyaggal. Nem csak rizslisztből csinálnak tésztát,hanem másfajta gabonából is. Japán szerte az egyik legkedveltebb tésztaétel a vadbúzalisztből készített szoba. A szobát általában hidegen fogyasztják, különféle szószokkal és nagyon, de nagyon finom. Híresek még a japán levesek, amelyeket mindig sok tésztával fogyasztanak. Amennyire a tészták és a halételek népszerűek és gyakran fogyasztott ételek alapanyagai, addig a tejtermékek nem igazán váltak a japán emberek kedvenceivé.

A viccet félre téve, a japánok valahogy ösztönszerűen irtóznak a tejtermékektől.
A sajtoktól egyszerűen undorodnak és soha nem főznek vajjal vagy kenik rá valamire azt. Magyar vonatkozásban például a tejberizst egyszerűen nem értik. Körülbelül olyan sokkal élik meg a tejberizzsel való találkozást, mint az olaszok, mikor meglátnak egy tál sajtos tejfölös tésztát.

Hogyha sejtenék, bizonyos helyeken a túróscsuszára még cukrot is tesznek … ez lenne az igazi pszicho -bio hadviselés számukra.

Mivel Japán időjárása befolyásolja az emberek minden napi életét - a nyarak Japánban 5 hónapig tartanak és  80% páratartalommal még megfejelve a hőséget - ezért az étkezésüket is a hónapokhoz igazítják. A nyári étrend teljesen más, mint a téli. Tulajdonképpen az első őszi napot - amikor a hőmérséklet egy icike-picikét csökkenni kezd - az angolna napjának is nevezik, mert ilyenkor egész Japán angolnát eszik rizzsel. Azért teszik ezt, mert előző hónapokban mindenki izzadt és csak vizet ivott, enni nagyon nem esznek a nyári hónapok alatt, ezért nagyon le is fogynak. Az angolna napja jelképezi az elvesztett energia pótlásának kezdetét. Az biztos, hogy még egy nép nincs a Földön, amely ennyire figyelne az ételek küllemére. Ennek oka az, hogy a japánok évszázadokig mély szegénységében éltek és egyedül a rizs, a hal  és a zöldségfélék volt a fő táplálékforrás szinte minden japán ember számára.

Emiatt a legtöbb japán étel, mondhatni pofonegyszerű, de törekednek a látványos és harmonikus megjelenésre.

A modern és gyors ételek is utol érték Japánt és mostanában ami egészséges és tradicionális az nem annyira menő a fiatal japánok körében. A mai japán fiatal, aki követi főző-és ételtrendeket, nem eszik annyi halat, tenger gyümölcseit, rizst vagy tofut (ezt megértem valahol), hanem steaket esznek helyettük. Pontosabban, húst hússal, a hamburgerekről és a más amerikai ételekről nem is beszélve. Csakhogy ezzel az a baj, hogy a japánok emésztőrendszerének -valószínűleg genetikai adottságuknak köszönhetően - felépítése nem alkalmas sok hús fogyasztására. Ráadásul a párás és fülledt éghajlat sem kedvez a sok “sztéku” evésének.
 

Viszont ők a steakeket előszeretettel fogyasztják és ennek köszönhetően megjelentek a különböző gasztroenterológiai problémák, a cukorbetegség és az elhízás. Az utóbbi 3 már lassan népbetegségnek minősül náluk is, pedig ez még egy 10-20 éve nem volt jellemző a japánokra. Ha már a sztékunál tartunk, akkor mivel Japánról van szó, és oké a sztéku nem ősi japán étel, de ebben is tökéleteset alkottak. Hiába, hogy a steak nem jó nekik, mégis Japánból származik a világ legdrágább marhahúsa.

A különleges húsért kilogrammonként 50-60 ezer Ft is kell fizetni.

Hogy ez minek köszönhető?

A Kobe tartományból származó szarvasmarha különleges tenyésztési körülményeknek köszönheti a hírnevét.  

Húsa a legdrágább és állítólag a legexkluzívabb ízzel rendelkezik.  Az állatok takarmánya  gabonából, répából, krumpliból és különböző növények csírájából áll.
A tenyésztők növesztő hormonokat  és betegség megelőző antibiotikumokat abszolút nem használnak.

Az állatokat a lehető legtermészetesebb és kényelmesebb környezetben tartják.

A tenyésztés egyik legfurcsább mozzanata a masszázs. Minden marhának minden nap jár egy 2-3 órás kényeztetés, ami mellé sör és rizsboros permet is dukál. A sört az állatok megisszák, a nyári forró hónapokban akár kétszer annyit is kapnak, mint egyébként kapnának. Ettől megmarad az étvágyuk és habzsolják finom falatokat. A sör és a vitamindús mindennapi betevő mellé, még klasszikus zenei is szól, hogy az állatok a legnagyobb harmóniában fejlődhessenek. A programtól az állatoknak 30% több telítetlen zsírsavat tartalmaz a húsuk ez által nem csak a világ legdrágább, de egyben a legfittebb húsával rendelkeznek ezek a bocik.

Ha koleszterint diétára adod a fejed, csak ezt a húst tudom ajánlani! Jó étvágyat hozzá.

Tovább

Szusi Anatómia 

Mi is az a szusi?

Valószínűleg mindenki rögtön rávágja , hogy “az a kis algás-rizses izé ", amiben nyers hal van”. Nagyjából fedi is a valóságot, de jobb tisztázni bizonyos fogalmakat, ha egyszer el is szeretnénk készíteni őket. A szusi ecetes főtt rizst jelent, amit különbözőféleképpen formáznak és töltenek meg. Bizony többesszámot használtam, mert a szusik egyébként makizusik, amelyek a következő típusokat foglalják magukba:

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

a   futomakit, a hosomakit, az uramakit, a temakit.

De ideetartozik még:  gunkan és a nigiri is. 

 

A noriról:

a nori tulajdonképpen egy alga fajta, amit igen régóta termesztenek a japán kikötőkben.  Régen, mikor még nem létezett az ipari alga szaporítás, a kikötők oszlopairól, deszkáiról és a hajókról kaparták le a norit. Akkor is és most is vékony lapokra préselték az algát és megszárították. Az európai és amerikai fogyasztás
miatt bizonyos norikat nem szárítanak, hanem megpirítjanak, mert így más
ízvilágot kapunk, és egyben jobban is fogy ezekben az országokban.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Japánban nem feltétlenül pirítják az alga lapokat, valamikor csak megszárítják és bepácolják szójába vagy teriyaki szószba.

Az  makizusik - mint ahogy előző blog bejegyzésemben is írtam - elkészítése nem nehéz, csak szükségesek hozzá bizonyos eszközök. Mint a szusi szőnyeg,  a szusi tekerő, az alapanyagok és egy éles kés.

Hogyan is épülnek a makik?

Rengeteg féle makival lehet találkozni.

 

Vegyünk például egy klasszikust : a futomakit (太巻, 'vastag/nagy tekercs').

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A futomaki érdekessége, hogy a nem szükséges különleges alapanyagok beszerzése hozzá, hanem elég csak az, ha szétnézünk a kamrában. Mivel nálunk a spájzban nem biztos, hogy találunk shiitake gombát vagy szárított kanyyvot (tök csíkok),
ezért válasszunk olyan összetevőket, amikkel “otthonosabbá tesszük” a futomakit.
A norin kivűl szükséged lesz hozzá: mézre, chili szószban párolt lazacra ( ha csirke van kamrában az is jó, ha már kaviár nincs) , krémsajtra  és avokádóra.

A futomaki 3-5 cm átmérőjű lesz, gyakran vegetáriánus stílusban készítik el, de vannak olyan futomakik is, amikbe lehet tenni húst.  Elsőnek megpárolod a lazacot/csirkét egy kis csilivel, majd ha ez kész, akkor a mézet is összekevered
egy kis szója szósszal, majd ráöntöd a chilis a párolt lazacra/csirkére.
Kiteríted az eszközöket és elsimítod az előre elkészített szusi rizst. Majd szépen rápakolod a chilis feltétet, a krémsajtot és előre felvágott avokádót. Feltekered, felvágod és fel is szolgálhatod.

A hosomakit hasonló ízesítéssel készítik mint a futomakit, csak jóval vékonyabb a tekercs és rendszerint előételként vagy valami mellé “köretként” fogyasztják.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika


A hosomakinak  sok típusa van (legalább 7), viszont ebből a sokból 1 nagyon egyszerű, mondhatni igazi gyors makika. Annyit teszel csak, hogy fogsz egy tonhal konzervet és majonézt, megfűszerezed ahogy neked tetszik és betekered hosomakinak. Kész is a cunamajomaki (ツナマヨ巻) ! 

Úgy működik , mint a szalámis szendvics. Körülbelül. :D

Az uramakit kifordított makizusinak is lehetne nevezni, mert itt a rizs az kívül van.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A felgöngyölése is fordítva működik. Elsőnek nem a norit helyezzük a szusi szőnyegre, hanem egy méretre vágott fóliát. Arra helyezzük rá a norit , majd a szusi rizst is. Miután elegyengettük a rizst a norin, fordítsuk meg úgy hogy a nori legyen felül.  Értelem szerűen így a rizs kerül a fólia felé.  Azt, hogy mit teszünk bele tényleg csak rajtunk múlik. Ha szereted a tengeri kütyüket(rák,polip) tegyél bele azt, ha marhát vagy más vörös húst szeretnél , akkor választhatod azt is. Nekem az egyik kedvencem a füstölt lazacos philadelphia krémsajtos uramaki. Legyen nálad: füstölt lazac (elismerésem, ha te magad füstölöd meg. Éljen a DIY! ). avokádó, sárgarépa és póréhagyma.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technikaMost a rizs van alul és a nori felül, de mielőtt megfordítanánk szórjuk be  a rizst szezámmaggal. Beszórtuk; fordítsuk meg.
 szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technikaTegyünk akkor a norira P. krémsajtot, az előre beszerzett füstölt lazacot. Vágjuk fel az avokádót és helyezzük rá a sárgarépával és a póréhagymával együtt. Kenjük be egy kis wasabival  és kezdjük el szépen felgöngyölni. Vágjuk fel és gyömbérrel, szójaszósszal tálaljuk.

A makizusikat a temakival zárom, amelynek a jelentése “kézi tekercs szusi”(手巻).

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Többnyire kúp formájúra tekert nori megtöltve mindenféle finomsággal. Ez az egy makizusi, amit kézzel esznek. A temakival az a helyzet, hogy ha például vendégeket vársz, akkor legcélszerűbb a vendég szállingózása előtt 1 órával megcsinálni. Utána minél előbb megetetni velük, mert ha később kerül sor erre a tevékenységre, akkor nehéz lesz átharapni. A nori veszít a nedvességéből és kényelmetlen, meg nem … lesz finom. Tehát ez egy időzáras makizusi!

Hogyan tekerjünk temakit?

A temaki kinézete kicsit hasonlít a burrito -ra azzal különbséggel, hogy itt a alga helyettesíti a kukorica lepényt. Az alapanyagokat megsütjük/ főzzük,aztán csak egyszerűen beletekerjük a nori lapokba. A teamkiban is az a  jó, hogy azt teszel bele, amit szeretnél és 10 perc alatt meg is van.

Nézzünk meg akkor, mit  is lehet kezdeni vele! Temaki  2 személyre! Nyers hal nélkül!

Hozzávalók:

  • fél csésze szusi rizs

  • 1 lap nori( később félbe vágjuk)

  • a töltelék ami szabadon választható, de én most segítek a döntésben.
    Ha szeretnétek, vehettek előre megfűszerezett és füstölt/ pácolt lazacot, tonhalat, tőkehalat, pisztrángot.

  • kaviár (vörös vagy fekete)

  • 1 japán uborka (érdekessége, hogy nincsenek benne magok és az íze hasonlít a sárgadinnyéjére ). Ha nincs, akkor jó a sima kígyóuborka!

  • shiso (ázsiai fűszer, a menta családhoz tartozik. Erős, de nem menta ízű fűszer)

  • japán retek csíra vagy csak japán retek.

  • 2 ecetes uborka (takuan)

  • 1 avokádó

  • 1 sárgarépa

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Vágd fel hosszába a halakat és a zöldséget. Vágd ketté az alga lapot és tegyél bele - laponként - 1-1 kanál szusi rizst, majd a felvágott feltéteket:  shiso levél, uborka, hal és daikon retek.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Hajtsd fel a nori bal alsó sarkát, és alkoss belőle  kúpos formát. Helyezz a nori tekercs jobb sarkába egy kis rizst. Ez lesz a “ragasztó”, mert így a tölcsér nem fog szétesni.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

 Tálaljuk pácolt gyömbérrel, isabival és szójaszósszal.
szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A gunkan és a nigiri

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A szusifajták különbözősége az egyes feltétekből vagy töltelékekből ered, illetve a módból, ahogy ezekből összeállítják az ételt. Ugyanazokat az összetevőket hagyományos és modern módon is össze lehet rakni.

A nigirizusi rizsből formált gombóc, amit szoktak ovális vagy négyzet alakúra formálni.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Tehát igaziból nem gombóc, hanem ahhoz hasonló formája van. Lényeg a lényeg : a rizst megformálják, feltét kerül rá (rendszerint tenger gyümölcsei és különféle halak) és ízesíteni szokták wasabival is. Talán a nigiri a legegyszerűbb szusik egyike, ezért készítsünk lazacos nigirit!

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Ami kell hozzá: 2 csésze szusi rizs,  200 gramm lazac filé, pácolt gyömbér, wasabi, szójaszósz. A halfilét vágjuk laposra és tegyük rá a wasabival megkent rizsre. Nem sózzuk  meg, hanem tálaláskor külön teszünk ki sót egy kis tálba a szójával együtt.

A nigirzusinak létezik egy másik változata is ez gunkan szusi. Jelentése csatahajó-tekercs a formája miatt, ami a japánokat egy csatahajóra emlékezteti.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A gunkan ugyan úgy formálják mint a nigri.-t csak belseje és a külleme egy picit más. A gunkan elkészítéséhez nori csíkokat használnak és átkötik, mert a belseje rejti a finomságokat. Általában kaviár, natto (nyers szójabab), majonézes kukorica (imádják a majonézt), lágy fürjtojás vagy darált hús kerül bele. A kaviárt én nagyon szeretem, tehát készítsünk kaviáros gunkant, cirka 30 perc alatt megvagyunk!

Kelleni fog hozzá:

4 lap pirított nori (8 személyre lesz)

8 evőkanál kaviár

wasabi amennyit szeretnél

Az adagokból ovális gombócokat formázunk. A gombócok köré óvatosan egy-egy hosszában kettévágott norit  tekerünk, a felesleget konyhai ollóval levágjuk. Így esztétikus. A csík végét ecetes vízzel megnedvesítjük, és a két végét összetapasztjuk.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A tetejére egy-egy pötty wasabit , majd 1 evőkanál kaviárt teszünk.  A maradék hozzávalókból elkészítjük a többi sushit. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel tálaljuk.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika


A szusi a lehetőségek tárháza a  gasztronómia szempontjából. Esztétikus, finom és gyorsan elkészíthető. Tényleg csak a részletekre kell figyelni és a friss alapanyagokra, mert a szusikat alkotásra tervezték.

 

Tovább

Súlyos ügyek és megoldások

Az ideális női test megítélése kultúránként változik. Japánban egyedi módon állnak hozzá ehhez kérdéshez. Ezért nem könnyű egy európai nőknek alkalmazkodni a kihívásokhoz, főleg akkor, mikor hirtelen felszed pár kilót. A nagyon egészséges japán ételeket sem az európaiak sem az amerikaik nem jól eszik. Bizony, a sok finom rizses ételnek köszönhetően akad némi problémájuk a testükkel.

Egy kint tanuló ismerősöm “súlyos” problémái következnek:

Mi a teendő akkor, ha a tested hirtelen változásokon megy keresztül? Hogyan birkózol meg ezzel egy idegen országban? És egyáltalán hol találsz egy vidéki japán kisvárosban barna vagy fekete kenyeret? Kitalálod?

Sehol.

 

Persze tudom, hogy teljesen abnormális a hozzáállásom a témához, de mikor csak úgy szeded fel a kilókat, mint a mágnes a vasorrú bábákat, eléggé elbizonytalanodsz, főleg mert vásárolni is nehéz magadnak. Azok az egészséges ételek, amikhez hozzá vagy szokva és amelyek segítenek kordában tartani a súlyod, azok itt bizony nincsenek. Barna, fekete kenyér sehol, puffasztott rizs sehol, és a legközelebbi sportlétesítmény egy órás autóútra van, ahol  kényelmetlenül éreztem magam, mert mindenki bámult. Szerintem többiekhez képest egy igazi nőstény rinocérosz vagyok.

Körülbelül fél éve éltem már a japán városkában. Tanultam és dolgoztam egy idegen helyen. Félre ne értsétek, mindig szerettem volna Japánban tanulni és látni a gésák országát, de a sok egzotikus étel, ital, az új kihívások és az új napi szokásokhoz való alkalmazkodás ….hát alapvetően hat az egészségünkre. Ráadásul nincsenek cukormentes torták, sütik és fagyik sem. Volt problémám, de arra is rájöttem, hogy  én csináltam magamnak. Egy angolt tanító japán tanárnőnél laktam, aki nagyon szerette az angol humort viszont az animéket nem :D . Vendéglátóm észre vette, hogy a közös étkezéseink alatti beszélgetéseink  egyre feszültebbek lettek. Pedig szerettem vele beszélgetni, hiszen azért is voltam ott, hogy javítsak a japán nyelvtudásomon.   A feszültség oka pedig az volt, hogy elindult a vezérhangya a fejemben ( tudom irtó nagy marhaság), és elkezdtem nem enni, mert úgy éreztem, abban a félévben olyan lett a testem, mint egy kis krumplis zsák. Etsuminak végül elmondtam, hogy mi zavar.

Nemes egyszerűséggel csak annyit mondott:
De a változás normális. Valójában szokatlan lenne, ha ugyanúgy maradtam volna, hiszen egy másik országban és földrészen vagyok. Nem szabad gyűlölnöm magam, hogy a testem változik, illetve hamarosan megtalálom az egyensúlyt. Mindenki hízik kint, mert nem ismeri az arányokat és ha gyűlölöm magam emiatt, akkor rossz úton járok.

Az igaz : változtatnom kell bizonyos alap tételeken,  mint például dorayakiból (japán palacsinta) általában a japánok 1 db esznek és  nem 5-6 db-ot, mint általában az európaiak és az amerikaik.

Gondoltam magamban : “azta! tehát japán viszonylatban halálra zabáltam magam!”

Végül megalkottam azokat a lépéseket, amikkel nem fordulsz ki önmagadból egy hosszú külföldi tartózkodás során. Nem rossz ötletek szerintem. Nem csak azoknak ajánlom, akik Ázsiába mennek hosszabb időre, hanem azoknak is, akik olasz élet kedvelői. Bele se merek gondolni, mi történne velem a pizzák, tészták és  az olasz sütemények között!


  1. Adj időt magadnak!

    Légy türelmes  önmagadhoz és a testedhez. Visszatekintve most látom, hogy mindössze annyit kellett tennem, hogy jobban figyelek magamra, a testemre és arra, hogy mit eszek.Bárhogyan is próbáljuk, nem tudjuk legyőzni a természetet, tehát legyünk kedvesek magunkhoz.

  2. Tudnod kell, nem vagy egyedül!

    Ha Japánban jársz, tudnod kell (evidens így utólag), mindenki vékonyabb és kecsesebb, mint te. Az itteni nőknek nagyon fontos, hogy így is maradjanak. Számtalan cikk és dokumentum film foglalkozik az ideális japán női vonalakkal és amúgy a kollégáim kedvenc témája is folyamatosan. Te meg hallgatod őket, mint sült hal a tálban. Az sem segít az önbizalmadon, hogy az összes japán nő tényleg kisebb nálad. Igen egészségtelen összehasonlítani két különböző nép lányait, de én is csak ember vagyok. Ha alkalmanként úgy érzed magad, mint a szóban forgó elefánt, akkor külföldiként nem vagy egyedül ezzel a problémával, abban az országban ahol mindenki zsír-és cukor fóbiás.  

  3. Azt is el kell felejtened, hogy önérzeteskedsz, olyan kérdéseken :

    Miért esztek ti annyit? Nálatok minden nőnek ekkora a csípője?
    A kedvencem : Anikó szan  te túl sok japán ételt eszel, lassan eléred az
    amerikai méretet és olyan zsíros amerikai leszel. Ez nem jó. Köszi.

    Azt el kell mondanom, hogy a  japánok nem érzik bántónak, mikor ilyen  jelzőkkel illetnek minket.

  4. Menj és imádd magad!

    Törekedj minden nap arra, hogy kapcsolatot létesíts magaddal. Mire van szükséged? Jól érzed magad? Tedd fel ezeket a kérdéseket magadnak és ne úgy élj, mint egy automatizált év-dolgozója. Ne hagyd otthon a humorod. A fura megjegyzések szempontjából kelleni fog, jó sok. Nevess inkább ezeken, jobban jársz.
  5. Ne kritizáld magad! 

    Élvezd az életed! Ha szeretnél valamit enni, akkor egyél. Akár egy dupla adag ráment jó sok főtt tojással, de a rizzsel vigyázz. Ezek a japán ételek picikéknek tűnnek, de így is nagyon táplálóak. Ne kérj dupla adagot belőlük. Ha annyit eszel, mint egy japán, akkor mozgással igen hamar helyre tudod állítani az elvesztett egyensúlyodat. És a súlyodat. 

Legyél büszke magadra, bárhol vagy is a világban. Mikor egy idegen országban    élsz, dolgozol és tanulsz, akaratlanul is megváltozik a tested. Vedd úgy, hogy ez      egy verseny, amit meg kell nyerned, a kilókkal és más kultúrájú emberekkel szemben. Mert úgy tűnik, hogy a sok gondolkodás alatt, a hosszú edzések során hiába mondogatod magadnak, hogy képes vagyok rá, tudatalattid valahogy mégis kétkedik, azt súgja, hogy lehetetlen.  Hogy túl szép lenne, túl csodálatos, túl hihetetlen ahhoz, hogy megvalósuljon. Hogy célkitűzésed puszta álom.

És amikor áthaladsz a célon, amikor hátranézel, és látod, hogy mégis igaz, itt állsz hús-vér valódban, az álom valóra vált - ilyenkor érti meg az ember, hogy ez a valódi győzelem - és én győztem.

Tovább