idegen

Imádom a vizet.

Azon belül a nagy nyílt vizeket, tavakat, tengereket, óceánokat. Nincsen ahhoz fogható élmény, mint amikor megmerítkezel minden élet forrásában és átadod magad az áramlatoknak.  Az utazás az egyik lételemem, szeretek új helyekre eljutni és olyan helyekről álmodni ahol még nem jártam. Elképzelem az utat amíg oda jutok, a tenger ízét, a Nap érintését és a különleges klíma fűszeres ízét.

idegen

Az utóbbi jelzők tökéletesen leírják  Japán egyik nagyon fontos szigetét: Okinawa-t.


Japánul - 沖縄本島 - Okinawa-hontō, vagy - 沖縄島 - Okinawa-jima hívják.

Ez a földi paradicsom a Rjúkjú - szigetekhez tartozik , amelynek  egyik érdekessége, hogy tulajdonképpen egy vulkanikus szigetkoszorú.

161 gyönyörű szigetből áll, és ez a szubtrópusi világ 1300 km-en nyúlik el a kelet - Kínai - Tengeren.

idegen

Az okinawai idegenek - Japán szemszögéből

Okinawa, igazán unikumnak számít, mert eleve az itt élők “igazából “ nem japánok
( hosszú ideje szeretnék magukat kisebbségként törvényesíteni).

idegen

A harcművészetek bölcsőjének is nevezik, 1945 - ben  az amerikai hadsereg itt (Iwo Jima) mért döntő vereséget a Japán Birodalomra  (a mai napig állomásoznak amerikai katonák Okinawán, a helyiek legfőbb bosszúságára), itt élnek a legtovább és a legegészségesebben az emberek és végül de nem utolsó sorban a szubtrópusi vegetáció és állatvilág teszi még egyedibbé.

idegen

A  Ryūkyū Királyság zászlaja 1875 és 1879 között

idegen


Okinawa történelmi érdekessége közé tartozik, hogy fekvése miatt közelebb van Tajvanhoz , mint Japánhoz, ezért a kínai kultúra és politika erősen hatott erre a világra. A Japántól való távolság és elszigeteltség teret adott kínai befolyásra Okinawán. A 15. században önálló királyságként működött, melyet Ryūkyū Királyságnak neveztek.

idegen

Élénk kereskedelmi és hintapolitikát folytattak mind Japánnal, mind Kínával, de a kicsiny és elszigetelt királyság hosszú ideig nem tudta fenntartani függetlenségét. Először Kína vazullusa lett, de az Edo- korban egy japán daimyō -meghatározott területet uraló vezetőinek megnevezése- is vazallusává tette, így ettől kezdve az állam két nagyobb hatalomnak is hűséggel tartozott.
 

idegen


A Meji restauráció idején fontos volt a Japánok számára, hogy meghatározzák határaikat és birtokaikat.

1872- ben a Ryūkyū Királyságot Japán bekebelezte és 1879-re létre jött Okinawa megye, mely 1945-ben ismét a hatalmi harcok kereszttüzébe került.  A végső felvonásban több tízezer civil vesztette életét (nem szabad elfelejtenünk a 2 atombombát sem, illetve azt, hogy Okinawán az amerikaiak lángszóróval estek neki az embereknek).

Ez a 3 tény kimeríti a háborús bűn fogalmát, csak az általában a győztesekre nem vonatkozik.

A kapitulációt követően a sziget az USA fennhatósága alá került. Igaz 1952-ben Japán visszanyerte függetlenségét, de a katonai bázisok még mindig fellehetőek a szigeteken.


Miért is érdemes akkor Okinawára menni ?

idegen



A szubtrópusi éghajlat, az állatvilág, a tenger és a rengeteg történelmi és kulturális különlegességek miatt. Okinawa központjából  (Naha) komppal vagy bérelt  autóval bárhova eljuthatunk. A tömegközlekedés nem annyira fejlett, mint máshol Japánban, mert vonat itt nincsen (helyette van a komp) és a régi buszokon nem érdemes zötykölődni. Tehát mozgásunkban a bérelt autó és a komp segédkezik. 

idegen

Nahától  körülbelül 2 órás komp-úttal megközelíthető a sziget búvárparadicsoma.

idegen
Az óceán lakói szinte szelídek, olyan szinten megszokták az embereket.

  

idegen

Láthatunk gyönyörű korallokat, teknősöket, színes halakat.

idegen

Ha a Karácsonyunkat szeretnénk itt  tölteni - nagy a kísértés a részemről - akkor megcsodálhatjuk a bálnák vonulását, az erre specializált bálna néző hajókon - olyan mint a “fishpiknik” csak nagyobb tengeri emlősökre tervezték.
 

idegen

A szárazföldön nagyon színes és nagyon változatos fauna és flóra képviselteti magát. Európai szemmel nézve minden nagyon nagy és vad színű. Lehet látni óriási trópusi virágokat, gyümölcsöket és pillangókat. Viszont -mint már említettem- ez egy szubtrópusi éghajlat, annak minden hozadékával. Tehát , ha valaki utálja a mérges kígyókat (számos fajuk él a szigeten), bogarakat vagy fél a pókoktól, az készüljön fel , mind fizikailag, mind lelkileg, hogy itt minden pók és bogár : nagy!  

idegenHa a jövőben Okinawára látogattok és meg akarjátok előzni a óriásrovaros találkozást, akkor elsőnek úgymond tréningként nézzétek meg a csodás Ryugujo Pillangó Kertet! Miután megtapasztaltátok a természetnek ezen csodás gyermekeit,  semmi gond nem lesz a többivel, egyszerűen asszociáljatok pozitívan!

idegen

De azt pozitívumként kell megemlíteni , hogy szép színűk van vagy megkóstolhatjuk őket, mint helyi specialitást.

No nem a pók-bogár koktélként, hanem habu-borként. Habunak a mérges kígyókat nevezik és a hasonlóan a tequilához, a párlatokba teszik a jobb sorsa érdemes hüllőt.
Így biztos erősebb a bukéja.

idegen
 

Azért lehet olyan programokat találni , ahol  elvétve se fogunk találkozni a kis ízeltlábú barátainkkal. Az egyik ilyen program, amely gyönyörű és látványos, az Okinawa szigetének északnyugati részén található Churaumi Akvárium.

idegen

Japán egyik legnagyobb, leglátványosabb akváriuma.

idegen

Megismerkedhetünk az óceánok állatvilágával. Az akvárium akkora, hogy bálnák, ráják úsznak benne és te mint ember megérezheted, hogy tulajdonképpen milyen kicsi is vagy.  Lélegzetelállító!

Az élő történelem

idegen

Okinawa történelméről beszél minden  várrom, - más néven a gusukuk- , illetve a világörökség részének nyilvánította Shuri vár is, amely Okinawa megye székhelyén, Nahában található, és a rég letűnt királyság nagyságát hivatott szimbolizálni. Érdemes ellátogatni Kokusaidōri- be , amely átmenet a bazár és a tematikus bevásárló utca között.

idegen

Feltétlenül érdemes megnézni és elmélyülni a helyi kulturális szokásokban, erre a programra  kitűnő helyszín  Ryūkyū Mura . Ez a kis történelmi falu nagyon sok programot kínál az ide látogatóknak.

idegen

Találkozhatunk itt a 15. századi mesterségekkel, kipróbálhatjuk magunkat fazekasként vagy szoborfestőként, esetleg megpróbálhatunk játszani a sanshinnon is.

idegen

Megfigyelhetjük az ősi tradíciók megelevenedését, hallhatunk taiko dob koncertet vagy az ünnepekhez kapcsolódó szertartásokat  kísérhetjük figyelemmel. A lampion fesztivált egyszerűen nem lehet kihagyni.
 

Tengerpart & Rileksz  ;)

idegen

A fő szigeten is több strandolásra alkalmas partszakasz található, azonban megközelítésük kocsi nélkül elég nehéz és költséges, így érdemesebb lehet komppal átutazni egy közelebbi kis szigetre, ahol a lélegzetelállító táj megcsodálása mellett pihenhetünk a parton, vagy akár búvárkodhatunk is az égszínkék, tiszta vízben ( szinte minden szigeten van búvár állomás , mely várja a profikat és a kezdő búvárokat is) .

idegen

Még több élményt nyújthatnak az Okinawa megyéhez tartozó délebbi szigetek is. A napozás és fürdés mellett kipróbálhatunk különböző tengeri sportokat - szörföt és az előbb említett búvárkodást -  bérelhetünk kicsi csónakokat és körbe hajózhatjuk az elszórt kicsi szigeteket, akár ki is köthetünk és élvezhetjük a szabadság édes ízét.

idegen

A tengerpartok közül lehet választani “civilizált” verziót - általában a szállodákhoz tartozó strandok tartoznak ide- ahol mindenfajta kényelemmel és könnyen megközelíthető vendéglátó egységekkel várják a pihenni és szórakozni vágyókat. A másik verzió, ha saját magad fedezed fel a pici kis öblöket, akár hajóval is, vagy létezik egy olyan lehetőség is, hogy bérelsz magadnak egy kis szigetet, amelyhez opcióként járhat egy kishajó is.

idegen

Mint mindenhol a világban, itt is különböző minőségű és árfekvésű szállások között lehet válogatni.

idegen

Megtalálható itt a luxus a sokadikon,5 csillagos szállodák, a japánok kedvenc sportjával, az óriási golf pályákkal és klubokkal  egyetemben, de lehet hangulatos kicsi bungalókat is használni vagy az előbb is említett saját bejáratú mini - szálloda szigeteket.

Sokszor írtam már Japánról, de ez a vidék talán még egzotikusabb és különlegesebb, mivel nem japán, pedig még is az.

Mindenesetre az biztos, hogy aki eljut Okinawára, Japán egy teljesen más arcát ismeri meg és különleges, látványos és szórakoztató élményekben lehet része.