Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ofisz-sztorik

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Szusi Anatómia 

Mi is az a szusi?

Valószínűleg mindenki rögtön rávágja , hogy “az a kis algás-rizses izé ", amiben nyers hal van”. Nagyjából fedi is a valóságot, de jobb tisztázni bizonyos fogalmakat, ha egyszer el is szeretnénk készíteni őket. A szusi ecetes főtt rizst jelent, amit különbözőféleképpen formáznak és töltenek meg. Bizony többesszámot használtam, mert a szusik egyébként makizusik, amelyek a következő típusokat foglalják magukba:

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

a   futomakit, a hosomakit, az uramakit, a temakit.

De ideetartozik még:  gunkan és a nigiri is. 

 

A noriról:

a nori tulajdonképpen egy alga fajta, amit igen régóta termesztenek a japán kikötőkben.  Régen, mikor még nem létezett az ipari alga szaporítás, a kikötők oszlopairól, deszkáiról és a hajókról kaparták le a norit. Akkor is és most is vékony lapokra préselték az algát és megszárították. Az európai és amerikai fogyasztás
miatt bizonyos norikat nem szárítanak, hanem megpirítjanak, mert így más
ízvilágot kapunk, és egyben jobban is fogy ezekben az országokban.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Japánban nem feltétlenül pirítják az alga lapokat, valamikor csak megszárítják és bepácolják szójába vagy teriyaki szószba.

Az  makizusik - mint ahogy előző blog bejegyzésemben is írtam - elkészítése nem nehéz, csak szükségesek hozzá bizonyos eszközök. Mint a szusi szőnyeg,  a szusi tekerő, az alapanyagok és egy éles kés.

Hogyan is épülnek a makik?

Rengeteg féle makival lehet találkozni.

 

Vegyünk például egy klasszikust : a futomakit (太巻, 'vastag/nagy tekercs').

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A futomaki érdekessége, hogy a nem szükséges különleges alapanyagok beszerzése hozzá, hanem elég csak az, ha szétnézünk a kamrában. Mivel nálunk a spájzban nem biztos, hogy találunk shiitake gombát vagy szárított kanyyvot (tök csíkok),
ezért válasszunk olyan összetevőket, amikkel “otthonosabbá tesszük” a futomakit.
A norin kivűl szükséged lesz hozzá: mézre, chili szószban párolt lazacra ( ha csirke van kamrában az is jó, ha már kaviár nincs) , krémsajtra  és avokádóra.

A futomaki 3-5 cm átmérőjű lesz, gyakran vegetáriánus stílusban készítik el, de vannak olyan futomakik is, amikbe lehet tenni húst.  Elsőnek megpárolod a lazacot/csirkét egy kis csilivel, majd ha ez kész, akkor a mézet is összekevered
egy kis szója szósszal, majd ráöntöd a chilis a párolt lazacra/csirkére.
Kiteríted az eszközöket és elsimítod az előre elkészített szusi rizst. Majd szépen rápakolod a chilis feltétet, a krémsajtot és előre felvágott avokádót. Feltekered, felvágod és fel is szolgálhatod.

A hosomakit hasonló ízesítéssel készítik mint a futomakit, csak jóval vékonyabb a tekercs és rendszerint előételként vagy valami mellé “köretként” fogyasztják.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika


A hosomakinak  sok típusa van (legalább 7), viszont ebből a sokból 1 nagyon egyszerű, mondhatni igazi gyors makika. Annyit teszel csak, hogy fogsz egy tonhal konzervet és majonézt, megfűszerezed ahogy neked tetszik és betekered hosomakinak. Kész is a cunamajomaki (ツナマヨ巻) ! 

Úgy működik , mint a szalámis szendvics. Körülbelül. :D

Az uramakit kifordított makizusinak is lehetne nevezni, mert itt a rizs az kívül van.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A felgöngyölése is fordítva működik. Elsőnek nem a norit helyezzük a szusi szőnyegre, hanem egy méretre vágott fóliát. Arra helyezzük rá a norit , majd a szusi rizst is. Miután elegyengettük a rizst a norin, fordítsuk meg úgy hogy a nori legyen felül.  Értelem szerűen így a rizs kerül a fólia felé.  Azt, hogy mit teszünk bele tényleg csak rajtunk múlik. Ha szereted a tengeri kütyüket(rák,polip) tegyél bele azt, ha marhát vagy más vörös húst szeretnél , akkor választhatod azt is. Nekem az egyik kedvencem a füstölt lazacos philadelphia krémsajtos uramaki. Legyen nálad: füstölt lazac (elismerésem, ha te magad füstölöd meg. Éljen a DIY! ). avokádó, sárgarépa és póréhagyma.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technikaMost a rizs van alul és a nori felül, de mielőtt megfordítanánk szórjuk be  a rizst szezámmaggal. Beszórtuk; fordítsuk meg.
 szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technikaTegyünk akkor a norira P. krémsajtot, az előre beszerzett füstölt lazacot. Vágjuk fel az avokádót és helyezzük rá a sárgarépával és a póréhagymával együtt. Kenjük be egy kis wasabival  és kezdjük el szépen felgöngyölni. Vágjuk fel és gyömbérrel, szójaszósszal tálaljuk.

A makizusikat a temakival zárom, amelynek a jelentése “kézi tekercs szusi”(手巻).

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Többnyire kúp formájúra tekert nori megtöltve mindenféle finomsággal. Ez az egy makizusi, amit kézzel esznek. A temakival az a helyzet, hogy ha például vendégeket vársz, akkor legcélszerűbb a vendég szállingózása előtt 1 órával megcsinálni. Utána minél előbb megetetni velük, mert ha később kerül sor erre a tevékenységre, akkor nehéz lesz átharapni. A nori veszít a nedvességéből és kényelmetlen, meg nem … lesz finom. Tehát ez egy időzáras makizusi!

Hogyan tekerjünk temakit?

A temaki kinézete kicsit hasonlít a burrito -ra azzal különbséggel, hogy itt a alga helyettesíti a kukorica lepényt. Az alapanyagokat megsütjük/ főzzük,aztán csak egyszerűen beletekerjük a nori lapokba. A teamkiban is az a  jó, hogy azt teszel bele, amit szeretnél és 10 perc alatt meg is van.

Nézzünk meg akkor, mit  is lehet kezdeni vele! Temaki  2 személyre! Nyers hal nélkül!

Hozzávalók:

  • fél csésze szusi rizs

  • 1 lap nori( később félbe vágjuk)

  • a töltelék ami szabadon választható, de én most segítek a döntésben.
    Ha szeretnétek, vehettek előre megfűszerezett és füstölt/ pácolt lazacot, tonhalat, tőkehalat, pisztrángot.

  • kaviár (vörös vagy fekete)

  • 1 japán uborka (érdekessége, hogy nincsenek benne magok és az íze hasonlít a sárgadinnyéjére ). Ha nincs, akkor jó a sima kígyóuborka!

  • shiso (ázsiai fűszer, a menta családhoz tartozik. Erős, de nem menta ízű fűszer)

  • japán retek csíra vagy csak japán retek.

  • 2 ecetes uborka (takuan)

  • 1 avokádó

  • 1 sárgarépa

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Vágd fel hosszába a halakat és a zöldséget. Vágd ketté az alga lapot és tegyél bele - laponként - 1-1 kanál szusi rizst, majd a felvágott feltéteket:  shiso levél, uborka, hal és daikon retek.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Hajtsd fel a nori bal alsó sarkát, és alkoss belőle  kúpos formát. Helyezz a nori tekercs jobb sarkába egy kis rizst. Ez lesz a “ragasztó”, mert így a tölcsér nem fog szétesni.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

 Tálaljuk pácolt gyömbérrel, isabival és szójaszósszal.
szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A gunkan és a nigiri

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A szusifajták különbözősége az egyes feltétekből vagy töltelékekből ered, illetve a módból, ahogy ezekből összeállítják az ételt. Ugyanazokat az összetevőket hagyományos és modern módon is össze lehet rakni.

A nigirizusi rizsből formált gombóc, amit szoktak ovális vagy négyzet alakúra formálni.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Tehát igaziból nem gombóc, hanem ahhoz hasonló formája van. Lényeg a lényeg : a rizst megformálják, feltét kerül rá (rendszerint tenger gyümölcsei és különféle halak) és ízesíteni szokták wasabival is. Talán a nigiri a legegyszerűbb szusik egyike, ezért készítsünk lazacos nigirit!

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

Ami kell hozzá: 2 csésze szusi rizs,  200 gramm lazac filé, pácolt gyömbér, wasabi, szójaszósz. A halfilét vágjuk laposra és tegyük rá a wasabival megkent rizsre. Nem sózzuk  meg, hanem tálaláskor külön teszünk ki sót egy kis tálba a szójával együtt.

A nigirzusinak létezik egy másik változata is ez gunkan szusi. Jelentése csatahajó-tekercs a formája miatt, ami a japánokat egy csatahajóra emlékezteti.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A gunkan ugyan úgy formálják mint a nigri.-t csak belseje és a külleme egy picit más. A gunkan elkészítéséhez nori csíkokat használnak és átkötik, mert a belseje rejti a finomságokat. Általában kaviár, natto (nyers szójabab), majonézes kukorica (imádják a majonézt), lágy fürjtojás vagy darált hús kerül bele. A kaviárt én nagyon szeretem, tehát készítsünk kaviáros gunkant, cirka 30 perc alatt megvagyunk!

Kelleni fog hozzá:

4 lap pirított nori (8 személyre lesz)

8 evőkanál kaviár

wasabi amennyit szeretnél

Az adagokból ovális gombócokat formázunk. A gombócok köré óvatosan egy-egy hosszában kettévágott norit  tekerünk, a felesleget konyhai ollóval levágjuk. Így esztétikus. A csík végét ecetes vízzel megnedvesítjük, és a két végét összetapasztjuk.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika

A tetejére egy-egy pötty wasabit , majd 1 evőkanál kaviárt teszünk.  A maradék hozzávalókból elkészítjük a többi sushit. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel tálaljuk.

szusi fajták nori szusi készítés 6 fajta szusi típus egyszerű technika


A szusi a lehetőségek tárháza a  gasztronómia szempontjából. Esztétikus, finom és gyorsan elkészíthető. Tényleg csak a részletekre kell figyelni és a friss alapanyagokra, mert a szusikat alkotásra tervezték.

 

Tovább

Üdítő és jeges levek

A nyár a gyümölcsök szezonja, szinte mindenhol megtalálhatóak a friss, zamatos gyümölcsök. Ehetjük őket nyersen, készíthetünk belőlük gyümölcs salátát, kompótokat és hűsítő turmixokat.  

shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok

A nyári időszak a legjobb arra, hogy egészséges és vitamindús gyümölcsleveket készítsünk. Ha gyermekeid nem esznek elég gyümölcsöt, zöldséget és mégis azt szeretnéd, hogy ez ne így legyen, akkor az a legjobb megoldás, ha elcsábítod őket
egy kis házilag készített gyümölcslére. Mellesleg neked is jót tesz! 

A nyári gyümölcsök és zöldségek a leghatékonyabban  támogatják meg az immunrendszeredet, mert magas a
vitamin- és ásványianyag tartalmuk. 


Kelleni fog egy gyümölcscentrifuga, sok gyümölcs és nyers zöldség.  
Merj kísérletezni! Kipróbálhatsz mindenféle variációt. Maradhatsz a jól bevált
piros gyümölcsöknél (ribizli, cseresznye, meggy), a déli szekciónál ( banán, mangó, narancs) vagy lehetsz egy kicsit bevállalósabb.

A zöld szuper jó!
Jöhet egy kis zöld tea (ez a mániám ) meg fincsi hínár?

shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok

Ami kelleni fog neked:

2 csésze friss wakame hínár (vízzel áztasd 5 percig, mielőtt  felhasználnád)

2 sárgarépa

2 nagy alma (bármilyen)

1 cékla

1 csésze spenót


Friss gyömbér ízlés szerint -ez lehet egy egész, egy fél vagy nagyon kevés.

shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok


Keverd össze az összeset és tedd a gyümölcscentrifugába. Ha tovább szeretnéd édesíteni a gyümölcslevet, adj hozzá még több almát, addig amíg neked megfelelő nem lesz.

Citrus Mánia!

Tekintsünk el most az alapvető citrusoktól és bolondítsuk meg a gyümölcslevet, nem csak citrommal, naranccsal, hanem tegyünk hozzá yuzut is. Meg persze mást is, de ez a préselt gyümölcslé nagyon jól esik hidegen, egy forró nyári délutánon.

shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok

 Szükséged lesz :

5 szem eperre

4 szelet görögdinnyére

3 yuzura
shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok

3 nashira (japán körte)
shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok

2 sudachira (kicsi, savanyú citrom alakú gyümölcs, hasonlít a yuzura. )
shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok

1 evőkanál mézre

Keverd  össze mindet - pontosabban préseld -  tegyél hozzá jeget, tedd be a hűtőbe
és  mikor már elviselhetetlen a hőség, vedd ki és élvezd a hűsítő gyümölcsök harmóniáját.  Annyira tömény lesz, hogy felér egy étkezéssel.
 

Kakigori, a jeges gyümölcs-csoda


A lepréselt gyümölcsökből a fagylalt egészségesebb alternatíváját is elkészítheted.

shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok

Szedd elő a kedvenc gyümölcseidet, igény szerint és préseld ki a levüket.
Öntsd bele egy kancsóba (vagy edénybe) egy kis ásványvízzel felhígítva  és fagyaszd le. Az egész művelet 3-4 órát fog igénybe venni tőled, de ami fontos, hogy 1 óra elteltével belekeverünk a egy kis rizs tejet vagy tejszínt (kinek mi) a félig fagyott gyümölcslébe. Visszatesszük a mélyhűtőbe,  és amíg ez a 4 óra le nem telik, óránként kevergetjük.

shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok

Végül kis tálakba helyezzük a kakigori -t  és máris ehetjük!


Tehát már tettünk hínárt a préselt gyümölcslevünkbe, igaz?
Mit szólnátok egy Zöld Vanília Shake-hez?

shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok

Hozzávalók:

1 csésze tej (lehet eredeti, rizs, kókusz)

½ avokádó

½ evőkanál vanília kivonat

egy egész fahéj

1 pohár jég


méz, juharszirup vagy stevia ízlés szerint (ha szükséges)

Elkészítése:

shake hínár avokádó gyümölcsök és zöldségek egyedi gyümölcslevek  egzotikus citrusok
Turmixold össze az avokádót az alapanyagokkal, töltsd bele egy pohárba és tedd a hűtőbe.

Felszolgáláskor tegyél bele még jeget, hogy még frissebb legyen a hatása!

Ne feledjük, az étel/ital a kiegyensúlyzott étrend fontos része. Fontos, hogy mivel tápláljuk magunkat, így az édességeink is lehetnek egészségesek. A hínár, a moszat és a vaníliás avokádó is nagyon jó, csak nem hétköznapi. A puding próbája az evés, merjünk nekik esélyt adni.

Tovább

Túl a szusin

Míg a legtöbb ember szeret órákat tölteni a konyhában és bonyolultabbnál bonyolultabb gasztro- különlegességek létrehozni, és persze villogni a tudományával, addig az emberiség bizonyos egyedei - mint szerény személyem -
sikítva menekül a konyhai teendők elől.

Képes vagyok főzni, igaz általában az első 3 próbálkozás óriási bukást eredményez, de végül tökéleteset alkotok. A vezérelvem mindig az egyszerűség lehetőleg olyan ízvilággal, amitől a mezei polgárt nem rázza ki a hideg.

Lehetne a mottóm : finomat, gyorsan, egyszerűen.

Nem kenyerem a pepecselés, a hosszú főzőcskézést pedig  minden irányból próbálom elkerülni. Recepteket sem mesélek az év 364 napjában, de most kivételt teszek.  Ha olyanok vagyunk, akik kedvelik a tematikus eseményeket, ami akár lehet egy saját szervezésű távol-keleti vacsora a barátoknak, akkor a következő menüt nekünk találták ki. Pár  finoman inspiráló finomság egy igazi japán vacsorához. Még főzőtanfolyamra sincsen szükségünk!

A Japán ihlette receptek az előételektől a desszertekig csak rád várnak, hogy nekikezdj és bezsebeld az elismeréseket.

Kattints az ételek nevére a teljes recept olvasásához!

1.  Edamame hummusz

Íme az edamame! Sok-sok rosttal, fehérjével, antioxidánsokkal és vitaminokkal.
Mi is az edamame?
Zöld szójabab, népszerű egészséges táplálék, amelyet sokféleképpen fel lehet használni. Használják fűszerként, megeszik nyersen salátában és készítenek belőle pürét. Mi is azt fogunk!

2. Teriyaki Marha Canapé

A canapé-k  könnyű, kis ízletes  előételek, amelyet az étkezések előtt szolgálnak fel. Elkészíthetjük őket kis piritósként, szendvics falatkákként vagy saláta ágyon tálalva. Az összetevők egyszerűek és kevesebb, mint 10 perc alatt elkészíthetők.

3. Tonhal tataki & mangó saláta

A tonhal minden idők legkedveltebb étele minden japán számára, így a japán vacsora készítők számára is. A tonhal elkészítéséhez számos variáció létezik, én most hoztam egy kicsit rendhagyó, de egyszerű módot, hogy finom tonhal salátánk legyen. Szerezz a halhoz mangót és már is kész ez a rendkívül egyszerű, de szuper tonhal tataki saláta, hogy lenyűgözd a vendégeidet.

4Sushi rizs & Hosomaki

Az elmaradhatatlan sushi. Minden japán vacsorához hozzátartozik az otthon elkészített sushi. Az este királynője (vagy királya) leszel, ha sikerül néhány kézzel készített sushit tálalnod a vendégeknek. Ezzel  a recepttel igazi konyhatündér lehetsz, mert megtanulhatod, hogyan készíts házi sushi rizst és hogyan alkoss szépséges sushi tekercseket.



5. Yuzu, gránátalma & bárányborda ... Rendben, de hogy jön ehhez a gránátalma? Katt a linkre és megtudod!


A bárányt  nagyon szeretik a japánok, és nem is hinnénk, hogy a marhahús után ezt hús típust fogyasztják a legtöbben. Ahhoz, hogy különleges és könnyű “tavaszi” báránysültet kapjunk japán stílusban, kelleni fog egy bizonyos citrus, a  yuzu.


A yuzu nagyon különleges citrus, nem annyira savanyú mint a citrom, de van egy egzotikus íze, amitől az ételek frissek és mennyiek lesznek. Süsük meg a húst, öntözzük meg yuzulével és tálaljuk sült édesburgonyával, rizzsel vagy salátával kívánság szerint.



6. Csokoládé & Tofu

Végül a desszertről, mert egy jó házigazda ugye készül egy  kis édességgel is, nem igaz?A következő desszertet gyorsan és könnyen, szinte pár perc alatt -oké egy fél óra azért kell neki- meg tudod sütni. Ez a süti azért is különleges, mert gluténérzékenyek és cukorbetegek is bátran vehetnek belőle a vacsora végén.

A japán  konyha nagyon sok oldalú  és nem csak szusi létezik, próbáljatok ki bátran mást is.

Tovább

Túl a csészén - A zöld tea 4 arca

Bár én nem vagyok egy nagy tea fogyasztó, viszont  a zöld teát jótékony hatásai miatt - ha nem is rendszeresen-  kúraszerűen
én is fogyasztom.
A zöld tea egyik legnagyobb erőssége a sokoldalúságában rejlik.

Amellett, hogy az egyik leggyakrabban fogyasztott ital a víz után, Kína és Japán legfontosabb exportcikke, az egyik leghatásosabb gyógyító növény világon.

Külső és belső fogyasztása egyre közkedveltebb itthon, és az alternatív
gyógyításban is számtalan lehetőséget biztosít.  Használhatjuk a hajunkra,
bőrünkre, akár samponként vagy arcpakolásként van rá szükségünk.  A zöld tea hatóanyagai nagyon jól működnek különböző kenceficékben és ami legjobb, hogy ezeket otthon is elkészíthetjük.

A zöld tea csodát tesz a pattanásos bőrrel:

Általában a pattanásos bőrre a benzoyl-peroxid  tartalmú termékeket szoktak ajánlani. Ezekkel egy óriási probléma van: szárítják a bőrt. Ezzel szemben a zöld teás borogatások összehúzzák a pórusokat és csökkentik a bőr zsírosságát. Lenyugtatják a túlpörgött hormonokat a bőrben, azonfelül gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

 Konkrétan méregtelenít, így csökkentve a gyulladásos tüneteket a bőrödben. Kínában vegyítik a zöld teát és a loncfélék olajait, a keveréket pedig pattanás
elleni teaként fogyasztják.  Krémekben - testápolók, arcápolók-  a zöld tea megköti
a sejtekben lévő szabadgyököket, ezzel lassítva bőr öregedését. Bőrünk fiatalon tartását a zöld tea két összetevője, a polyphenolok és a bio-flavonidok támogatják.
A teában lévő antioxidánsok óvják bőrünket és segítik a sejtmegújulást. A zöld teás krémek regenerálnak, frissítenek, hidratálnak, segítségükkel a bőrön levő káros anyagok nem fejtik ki hatásukat.

Ha szeretnéd, hogy bőröd sima, egészséges és feszes legyen, akkor próbáld ki a következő zöld teás szépészeti megoldásokat !


Megoldás zsíros bőrre: rizsliszt, citrom és a zöld tea.
 

1 teáskanálnyi rizslisztet keverj össze 1 teáskanál citrom levével és adj hozzá még 2 teáskanál zöld teát.Így egy lágy állagú krémet fogsz kapni. Tisztítsd meg az arcod - egy kis cukor csodákra képes, ha azzal radírozod át  - és vidd fel a krémes maszkot az arcbőrödre. Hagyd rajta kb. 20 percig és utána hideg vízzel mosd le. Ismételd meg 3 naponta.

Miben segít?

Ezzel a maszkkal letisztítod a fölös faggyút a bőrödről és egyben hidratálod is.
A rizsliszt felerősíti a zöld tea hatását és nem lesznek gyulladtak a pórusaid.
Az eredmény rendszeres alkalmazás mellett 10 nap múlva látszani fog- és nincs szebb az egészséges és gyulladt pórustól mentes bőrnél.
 

Pakolás száraz bőrre: tejszín és tea

 

Elsőnek radírozd le a bőrödet, az előbb is leírt cukros módszerrel. A cukor finom szemcséi finoman fogják az elhalt hámsejteket eltávolítani az arcodról. 

 A radírozás után készítsd el a következő maszkot:

Egy teás kanálnyi tejszínt és cukrot keverj össze egy kis tálba. Forrázd le a zöld tea leveleket és még forrón 2 teáskanál teát adagolj a a tejszínes- cukros keverékhez. Kend fel és masszír
ozd bele egy kicsit a krémes maszkot, majd dőlj hanyatt és hagyd hatni 30 percet.

Utána meleg vízzel mosd le.

Miben segít?

A cukor a test hőtől finom fel fog olvadni, így felpuhítja a bőrödet. A tejszín táplálni és hidratálni fogja, míg a zöld tea az antioxidánsokkal segíti a bőrsejtek újjá éledését.

Aludttej az érzékeny bőrért
 

Készítsd el az  aludttejet. Lehetőleg magas fehérje-és zsír tartalmú tejet válassz hozzá. 

Ha készen van, vegyél belőle 1 evőkanálnyit egy tálba és adj hozzá 1 teáskanálnyi citromlevet és 4 teáskanálnyi zöld teát. Keverd meg, hagyd állni egy picit (10 perc), majd kend fel az arcodra. A kencének 20 percig kell rajta lennie a bőrödön, ha ez letelt, akkor hideg vízzel mosd le.

Miben segít?

Az aludttej D vitaminban, fehérjében, kalciumban gazdag. Hidratálja, táplálja és megerősíti a bőrödet. A zöld tea nyugtat és az aludttejjel segíti a sebek , gyulladások gyógyulását. Megszünteti a pattanásokat és a mitesszereket.

Matcha maszk, egy csoda, főleg munka után
 

A matcha  tulajdonképpen pirított zöld teát jelent. Nálunk annyira nem elterjed mint Japánban, de meg lehet vásárolni különböző tea-és bio boltokban egyaránt.
A matchát kézzel szedik. A leveleit gőzölik és végül megszárítják.

A tea így megtartja a tápanyagokat és élénk színét. Az arcmaszkot  matcha teából így készítheted el:

Keverj össze 1 evőkanál matcha teát és egy teáskanál kókuszolajat. Miután kész a keverék, adjál hozzá pár csepp vizet, annyira, hogy könnyen kenhető állagot kapjon a maszk. Vidd fel az arcodra és hagyd fent fél óra erejéig- ha van időd, akkor lehet 1 óra is. Érezni fogod, hogy megszárad és húzódik. Ha letelt az idő, márts be egy tiszta törülközőt langyos vízbe és finoman mosd le vele a maszkot. Az eredmény csodásan finoman  puha bőr, ami ragyog és üde.

Szerintem minden időt megér, hogy szép egészséges arcbőrünk legyen. Az igaz,
hogy a maszk nem a legszebb látvány egy külső szemlélő szemében - sőt mi is néha elborzadunk, hogy hogy nézünk ki- de ez ne érdekeljen minket. Itt ugyanis nem kell a szépségért szenvedni, hanem egyszerűen pihenünk közben  egyet.  Egy csésze zöld teával, ami megéri az elvonulást.

 

Tovább